Bel jouw Europarlementariër en red het internet

Het open internet ligt onder vuur. Nieuwe Europese wetgeving wil dat online platforms al hun content automatisch gaan filteren zonder hierbij rekening te houden met fundamentele rechten zoals de vrijheid van meningsuiting. Daarom organiseert KL een belsessie waarin iedereen zijn vertegenwoordigers in het Europees Parlement kan bellen om zich uit te spreken tegen de uploadfilters.


Tijd

11:00-12:00

Locatie
KL, Spring House, De Ruyterkade 128, Amsterdam

header_img
Red het internet!

Bel een Europarlementariër en red het internet!

Maker: Billy Brown (edit: KL)

Rechten:

Original

Download
Bel een Europarlementariër en red het internet!
17 mei 2018

In het Europees Parlement zijn de Europarlementariërs bezig met een nieuwe Richtlijn++Hervorming auteursrechtLees hier meer over wat men met deze Richtlijn probeert te doen en op welke punten deze nog kan worden verbeterd. die ons auteursrecht zou moeten updaten voor de online wereld. Het auteursrecht is namelijk bedacht lang voordat het internet zich aandiende. In de nieuwe Richtlijn staat dat online platforms zoals Youtube en Reddit hun content automatisch moeten laten filteren door een algoritme om te checken of er auteursrechtelijk beschermd materiaal tussen zit.

Wij maken ons ernstig zorgen over deze wetgeving, omdat algoritmes niet in staat zijn om het juiste materiaal eruit te pikken. Een algoritme kan bijvoorbeeld niet zien wanneer een video wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting. Het gevolg zal zijn dat ook volstrekt legale content van het internet wordt geweerd.

Youtube gebruikt nu al een algoritme om content te filteren en dit gaat al vaker mis. Zo kreeg onderstaande video van Sebastian Tomczak meerdere copyright claims, terwijl deze video bestaat uit tien uur lang alleen maar ruis…

 

 

In juni zalAlgoritmes zijn niet in staat om het juiste materiaal eruit te pikken. het Europees Parlement stemmen over deze Richtlijn. Daarom organiseren digital rightsorganisaties in heel Europa belsessies waarin mensen hun zorgen kunnen uiten naar Europarlementariërs. Kennisland doet ook mee.

Meld je aan voor de belsessie

Sta jij ook voor een open internet? Kom dan op donderdag 17 mei om 11.00 uur naar Kennisland en bel jouw Europarlementariër! We hopen dat we op deze manier met zoveel mogelijk mensen vanuit heel Europa, het Parlement ervan kunnen overtuigen deze bepaling te verwijderen uit de Richtlijn. Wij zullen aan het begin van de belsessie een korte introductie geven en uitleggen hoe je zo’n gesprek het beste kunt voeren. De meeste gesprekken zullen in het Engels gevoerd worden, maar kennis van andere Europese talen is ook handig. Je kunt je aanmelden door dit formulier in te vullen.  

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/bel-jouw-europarlementarier-en-red-het-internet/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/bel-jouw-europarlementarier-en-red-het-internet/