Hoe Open? Festival voor een Open Overheid

Met twee workshops en deelname aan de jury van de SODA-award is Kennisland volop vertegenwoordigd tijdens het Hoe Open? Festival op 12 december 2016. Het Hoe Open? Festival wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid en vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Toegang is gratis.


Tijd

10:00 - 19:00

Locatie
TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht

12 december 2016

Op 12 december staat TivoliVredenburg in Utrecht volledig in het teken van het Hoe Open? Festival. Het festival is de opvolger van het Doe Open! Festival, dat vorig jaar werd georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (LEOO).

Met twee workshops en deelname aan de jury van de SODA-award is Kennisland volop vertegenwoordigd tijdens het festival. Naast onze bijdragen is er de kans om in gesprek te gaan met experts++Programma Hoe Open? FestivalKijk hier voor het volledige programma. op het gebied van Open Overheid over praktische tips en aanwijzingen om de overheid transparanter en toegankelijker te maken. Vragen die behandeld worden verschillen van ‘hoe open zou de overheid moeten zijn?’ tot ‘hoe haal ik mijn collega’s over om mee te bouwen aan een open overheid?’.

Open data in een stroomversnelling

Onze eerste workshop gaat over de lessen uit het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data (10:45-11:15 uur), en is onderdeel van de #SODA-track. In april van dit jaar is het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data++Gemeentelijk Leernetwerk Open DataLees meer over het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data dat Kennisland met het LEOO organiseerde. van start gegaan, een samenwerking tussen KennislandWe blikken terug op de uitkomsten van het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data en kijken naar de toekomst: hoe krijgen we open data in een stroomversnelling? en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Een diverse groep van vijftien gemeenten – van Berkelland tot Amsterdam – kwam in vijf sessies samen om te identificeren welke vragen er spelen rondom open data en hoe de antwoorden daarop in de praktijk gebracht kunnen worden. In deze workshop blikken we met de aanwezigen terug op de uitkomsten van het Leernetwerk, en kijken we vooral naar de toekomst: hoe krijgen we open data in een stroomversnelling?

Maatschappelijke vraagstukken en open data

Tijdens het middagprogramma organiseren we een bijeenkomst voor de #Voorbeelden-track genaamd ‘Maatschappelijke vraagstukken en open data: hoe verder?’ (15:15-15:45 uur).

Deelnemers van het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data nemen de aanwezigen op sleeptouw in deze sessie, door in groepen te discussiëren over een stelling naar aanleiding van hun ervaring met het openen van gemeentedata. Hoe kan open data beter ingezet worden om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken?

Het hoogtepunt van het Hoe Open? Festival is de uitreiking van de allereerste Stuiveling Open Data Award (SODA) door minister Plasterk, in aanwezigheid van Saskia J. Stuiveling++StuivelingSaskia J. Stuiveling was tot medio 2015 president van de Algemene Rekenkamer. Lees hier meer over de achtergrond van de prijs.. De award is bedoeld om het innovatief gebruik van open data zichtbaar te maken en te belonen. Chris Sigaloff, directeur van Kennisland, zit in de jury die de winnaar zal selecteren.

Het Hoe Open? Festival is vrij toegankelijk. Klik hier om je in te schrijven.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/hoe-open-festival-voor-een-open-overheid/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/hoe-open-festival-voor-een-open-overheid/