Inspiratie- bijeenkomst:
‘Zorg voor ouderen in twee verschillende culturen’

Turkije en Nederland worstelen met dezelfde problemen rondom vergrijzing en oplopende tekorten aan personeel in de ouderenzorg. Maar de kijk op ouder worden en ouderen verschilt nogal. Tijdens een online inspiratiebijeenkomst op 15 oktober onderzoeken we wat we van elkaar kunnen leren. Tomris Cesuroglu, expert op het gebied van Turkse én Nederlandse zorg, neemt je mee in de verschillen en overeenkomsten tussen beide landen. Meld je aan en praat mee!


Tijd

15.00 - 17.00


header_img
Lerende dialoog tussen Turkije en Nederland

Rechten:

Download
15 oktober 2021

Onder de titel ‘A Common Challenge – two different cultural perspectives’ werken we samen met de Güven Education Health Organization in Ankara aan een lerende dialoog++Lerende dialoogLees meer over dit project en de vragen die aan bod komen.
tussen Nederland en Turkije over hoe we als samenleving de toenemende vergrijzing en de daarmee samenhangende zorg voor ouderen kunnen vormgeven. Twee landen met verschillenden culturele perspectieven. Je krijgt een kijkje in de keuken van de ouderenzorg in Turkije. Wat kunnen we leren van elkaar? Praat en luister mee op 15 oktober tijdens deze online bijeenkomst.

Een zorgsysteem is gebouwd op culturele normen en waarden die per land verschillen. Staat in Nederland onafhankelijkheid en zelfregie hoog op ons wensenlijstje, in Turkije is het juist heel normaal om een beroep te doen op je sociale netwerk als je hulp nodig hebt.

Ook kijkt men in beide landen anders tegen ouderen aan. In Nederland zien we ouder worden vaak als iets negatiefs. We koppelen de waarde van mensen aan hoeveel ze kunnen betekenen voor de maatschappij en schrijven ouderen om die reden af. Want ze werken niet meer, en veel mensen geloven onterecht dat dit de enige manier is waarop je kunt bijdragen aan de maatschappij. In Turkije geldt over het algemeen, hoe ouder, hoe meer respect en autoriteit.

Internationale uitwisseling van kennis en ervaring

Turkije loopt net als Nederland aan tegen een vergrijzende bevolkingIn Turkije geldt over het algemeen, hoe ouder, hoe meer respect en autoriteit. en een tekort aan zorgpersoneel. Tijdens een inspiratiebijeenkomst op 15 oktober leren we samen over mogelijke oplossingen voor dit grote maatschappelijke probleem. Tomris Cesuroglu, expert op het gebied van Turkse én Nederlandse zorg, neemt je mee in de verschillen en overeenkomsten tussen beide landen. We zijn daarnaast benieuwd naar wat volgens jou de belangrijkste kwesties binnen de ouderenzorg zijn die baat kunnen hebben bij een internationale uitwisseling van kennis en ervaring. 

Is je interesse gewekt? Meld je dan hier aan en praat en luister mee op 15 oktober. De bijeenkomst is online via Zoom. De link ontvang je na aanmelding.

 


Deze bijeenkomst staat niet op zichzelf. Tussen oktober 2021 en mei 2022 plannen we nog meer online bijeenkomsten rond een relevant thema binnen de ouderenzorg. Met een groep experts (zorgverleners, beleidsmakers, mantelzorgers, onderzoekers, e.a.) achterhalen we waarom het in Nederland is zoals het is, horen we van Turkse experts hoe het in hun land is geregeld en gaan we samen op zoek naar de lessen die we hieruit kunnen trekken. Deze lerende dialoog wordt georganiseerd door Kennisland. Ook is er de mogelijkheid om mee te gaan op studiereis naar Ankara. 

Wil je meedoen? Aan het eind van de inspiratiebijeenkomst op 15 oktober vertellen we er meer over. Neem voor meer informatie contact op met Sarai Zwinnen via sz@kl.nl.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/inspiratiebijeenkomst-zorg-voor-ouderen-in-twee-verschillende-culturen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/inspiratiebijeenkomst-zorg-voor-ouderen-in-twee-verschillende-culturen/