Kom naar het festival over Leren en Verbeteren in de ouderenzorg

Hoe kunnen we de ouderenzorg klaarmaken voor de toekomst? Hoe werkt een Leer- en Innovatienetwerk? Wat zijn de kritische succesfactoren van een hybride leerwerkplaats? Wil je alles weten over het combineren van werken en leren in de ouderenzorg en hoe we ondanks een groot personeelstekort toch medewerkers kunnen opleiden? Kom dan naar het Festival over Leren en Verbeteren in de ouderenzorg op 4 november in Amsterdam.


Tijd

Van 13:30 tot 16:00 uur

Locatie
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

header_img
Festival van het leren

Rechten:

04 november 2022

Mede door de personeelstekorten staat ook het leerklimaat binnen de ouderenzorg onder druk. Zorgorganisaties en zorgverleners hebben de taak om samen de kwaliteit van de zorg te verbeteren. In de afgelopen jaren is de zorg steeds complexer geworden en dat vraagt om andere competenties van zorgmedewerkers. Om te stimuleren dat medewerkers continu leren en werken aan verbetering is een werkomgeving nodig die op ontwikkeling is gericht. Maar hoe organiseer je dat in een omgeving waarin de werkdruk hoog is? Een van de gevonden oplossingen daarvoor is het Leer- en InnovatieNetwerk (LIN).

 


Het Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een intensieve samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Hbo- en mbo-studenten leren van verpleegkundigen en verzorgenden én andersom. Zo brengt het LIN ervaring en actuele kennis samen in de praktijk. Werken, leren en onderzoeken wordt daarbij steeds gevolgd door innoveren. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden werken er samen aan kwaliteitsprojecten die voortkomen uit behoeften van mensen op de werkvloer. Altijd met als doel de kwaliteit van de zorg en het welzijn van cliënten binnen de instelling te verhogen en interventies te ontwikkelen die dit mogelijk maken. 


 

Dit festival is de afsluiting van het project Leren en Verbeteren in de verpleeghuiszorg waarin we actieonderzoek++ActieonderzoekKennisland onderzoekt in dit project nieuwe vormen van leren in de zorg. Waar zitten de knelpunten, wat gaat er al goed en hoe kan dit op andere plekken in de zorg ook gerealiseerd worden? Hoe kunnen onderwijs en praktijk dichter bij elkaar komen? Het actieonderzoek levert een vooruitblik naar de zorgorganisatie van de toekomst. hebben gedaan naar de interprofessionele Leer- en InnovatieNetwerken (LIN’s) die in de regio Amsterdam zijn gestart. Tijdens het festival op 4 november delen we de lessen uit het project: hoe werkt het LIN, wat zijn de kritische succesfactoren, wat levert het op, en vooral: op welke manier“Maak tijd en ruimte voor leren, het betaalt zich terug. Een leerwerkplek daagt iedereen uit om continu te leren en te verbeteren: de student, de docent en de zorgprofessional.” helpen deze vormen van opleiden en leren in de werkpraktijk bij de grote opgaven waar we voor staan in de ouderenzorg?

Interactief spektakel

Het belooft een interactief spektakel te worden voor opleidingsadviseurs, docenten van hbo en mbo, praktijkopleiders, managers, werkbegeleiders, verpleegkundigen, verzorgenden, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en iedereen die belangstelling heeft voor leren en opleiden in de ouderenzorg. Met bijdragen van onder andere Robbert Gobbens en Petra Boersma (lectoraat Gezondheid & Welzijn van Kwetsbare Ouderen bij InHolland), Henk Nies (bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg, VU Amsterdam), Marjolein Albers (praktijkdocent LIN en onderzoeker), Dave van Loon (Kennisland) en studenten, praktijkopleiders en opleidingsadviseurs.  

In de uitnodiging vind je meer informatie over het programma en de drie workshops: 1) Aan de slag met een LIN binnen jouw zorginstelling, 2) Leerwerkplek: dilemma’s uit de praktijk 3) Creatieve oplossingen voor het personeelstekort in de ouderenzorg.

Online deelname is ook mogelijk.

Schrijf je hier in voor het festival!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/kom-op-4-november-naar-het-festival-over-leren-en-verbeteren-in-de-ouderenzorg/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/kom-op-4-november-naar-het-festival-over-leren-en-verbeteren-in-de-ouderenzorg/