Out of Office #10: ‘Welkom in bejaardentehuis ‘De laatste snik’?’

Hoe willen wij omgaan met onze ouderen? Wat willen ouderen zelf? En hoe blijven we deze toenemende complexiteit de baas? Hoe kunnen we ons een radicaal andere zorg verbeelden?


Tijd

17.00-19.00

Locatie
Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Bejaardentehuis

Bejaarde bewoners van het Maarten Lutherhuis in Amsterdam-West bespreken sluiting in verband met bezuinigingen.

Maker: Bart Molendijk / Anefo / Nationaal Archief

Rechten:

Original

Download
Bejaarde bewoner van het Maarten Lutherhuis in Amsterdam-West.
31 maart 2017

We nodigen je met veel plezier uit voor de tiende editie van Out of Office, waarbij we in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt en waar we meer over willen leren. We gaan op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van muziek, drankjes en hapjes. En deze keer ook… een ouderwetse bingo!

De zorg voor ouderen staat in Nederland onder forse druk. Op dit moment wonen er drie miljoen mensen van boven de 65 jaar++Feiten en cijfersMeer feiten en cijfers over ouderen in Nederland en de problemen waar zij mee kampen lees je hier. in Nederland, waarvan 700 duizend boven de tachtig. Dat worden er de komende jaren meer én mensen worden ouder++LevensverwachtingDe levensverwachting van vrouwen is nu 83,3, en 89,9 jaar in 2060. Die van mannen is nu 79,9, en 83,2 in 2060.. Die dubbele vergrijzing levert de samenleving, naast enorme kostenstijgingen, fundamentele zorgen op: hoe willen wij omgaan met onze ouderen? Wat willen ouderen zelf? En hoe blijven we deze toenemende complexiteit de baas?

Dat dit een lastig vraagstuk is, komt de laatste tijd volop in het nieuws: er lekte een ‘zwarte lijst’++Zwarte lijstKijk hier de aflevering van Hollandse Zaken n.a.v. deze lijst, over de vraag: hoe krijgen we de verpleeghuiszorg beter? uit met verpleegzorginstellingen die ondermaats presteren met een ware schokgolf in de sector als gevolg. Ook politiek wordt er garen gesponnen uit de negatieve berichten over de zorg voor ouderen; sommige partijen willen helemaal ‘terug’ naar de bejaardentehuizen van weleer en velen zien de kwetsbaarheid van de mantelzorg. Allemaal zeggen ze het beste voor te hebben met de zorg voor ‘onze ouderen’.Allemaal zeggen ze het beste voor te hebben met de zorg voor ‘onze ouderen’. Maar hoe zien wij die zorg voor ons? En hoe kunnen we ons een radicaal andere zorg verbeelden?

Ervaringsverhalen en technologische ontwikkelingen

Tijdens deze Out of Office gaan we met bovenstaande vragen aan de slag aan de hand van verhalen uit de ouderenzorg en een visie op technologische ontwikkelingen. Tijdens deze Out of Office gaan we met bovenstaande vragen aan de slag aan de hand van verhalen uit de ouderenzorg en een visie op technologische ontwikkelingen. We hebben daarom Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse – ook wel bekend als de Johanna’s van Dam  van de ouderenzorg++Tineke en Hetti‘De Dames THe’, zoals Tineke en Hetti zichzelf noemen, deelden vijf lessen voor prettige verpleeghuizen met De Correspondent. – te gast. Zij hebben inmiddels in ruim 140 woonzorgcentra en verpleeghuizen door heel Nederland de ’thuis-voelen-thermometer’ gestoken en rapporteren over hun bevindingen op www.zorgvisite.nl. Hetti en Tineke zijn de auteurs van de boekenThuis Wezen, Thuis Voelen, Thuis Zijn in de ouderenzorg’ en En ze leefden nog goed en tevreden’ (over hoe de bureaucratie bijdraagt aan betere ouderenzorg). Hetti en Tineke delen hun andere kijk en opgedane bevindingen met ons. Daarnaast vertelt arts en consultant Tijmen Hommes over de ontwikkelingen op technologisch gebied in de zorg, met speciale aandacht voor innovaties op het gebied van de ouderenzorg.

Aanmelden

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk 28 maart aan via deze link.

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Laat dan hier je gegevens achter.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/office-10-welkom-bejaardentehuis-de-laatste-snik/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/office-10-welkom-bejaardentehuis-de-laatste-snik/