Out of Office #11: ‘De Nederlander’
Als er een Nederlandse identiteit bestaat, wat houdt die dan in? Leidt het definiëren van zo'n identiteit tot inclusie of juist tot uitsluiting? Moeten we anno 2017 vorm geven aan een ‘Nederlandse identiteit’, en zo ja, op welke manier? Kunnen we verhalen bedenken die iedereen aanspreken?
19:00 - 21.00
- Betrokken KL'ers
- Simone van de Wetering
- Judith Blijden
- Chris Sigaloff
We nodigen je met veel plezier uit voor de elfde editie van Out of Office op 21 april 2017 van 19.00 tot 21.00 uur++Andere tijdenLet op! Dit zijn (eenmalig) andere tijden dan normaal., waarbij we in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt en waar we meer over willen leren. We gaan op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van muziek, drankjes en hapjes.
In tijden van grote migratiestromen en aanslagen van staatloze partijen als IS, wordt de schreeuw om nationale grenzen beter te beschermen steeds luider. We zien een terugkerende hang naar geborgenheid en veiligheid, maar ook naar nationale tradities en een afgebakende nationale identiteit als reactie op angst voor ‘de ander’. Dat sentiment zien we in bijvoorbeeld de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en de nationalistische tendensen in de huidige Franse verkiezingen. Ook in Nederland lijkt er behoefte aan het (opnieuw) definiëren van wie wij Nederlanders zijn.++IdentiteitscrisisLees hier het stuk van hoogleraar Veiligheid en Veerkracht Hans Boutellier: “Nederland zit in een echte identiteitscrisis”. De vraag die dat oproept is: hoe inclusief is dat ‘wij’ eigenlijk? Tijdens Out of Office #11 geven we het podium aan twee performers en gaan we in discussie over wat ‘Nederlands zijn’ is, of zou moeten zijn.Tijdens Out of Office #11 geven we het podium aan twee performers en gaan we in discussie over wat ‘Nederlands zijn’ is, of zou moeten zijn.
‘De’ Nederlandse identiteit
In 2007 zei (toen nog) Prinses Máxima: “Dé Nederlandse identiteit bestaat niet.”Máxima: “Dé Nederlandse identiteit bestaat niet.” Nederland was volgens haar te veelzijdig om in één cliché te vatten. Er werd hevig geprotesteerd tegen Máxima’s uitspraak en dit bracht nu nog steeds – of misschien meer dan ooit – relevante vragen naar voren: Als er een Nederlandse identiteit bestaat, wat houdt die dan in? Leidt het definiëren van zo’n identiteit tot inclusie of juist tot uitsluiting? Moeten we anno 2017 vorm geven aan een ‘Nederlandse identiteit’, en zo ja, op welke manier? Kunnen we verhalen bedenken die iedereen aanspreken? Op 21 april laten Babs Gons en Tofik Dibi beiden op hun eigen manier hun licht schijnen op deze vragen, en gaan we hierover met hen in gesprek.
Babs Gons is schrijver, performer en maakt onder andere met de Vurige Harten Club theater. Samen met twee medespelers schreef zij het stuk ‘Je weet toch wat ik bedoel’, waar we op 21 april naar gaan kijken en over in discussie gaan.
Ook Tofik Dibi betreedt het podium in Spring House. Dibi is ex-politicus namens GroenLinks en schrijft en spreekt over alles wat hem bezighoudt: van de multiculturele samenleving tot de acceptatie van homoseksualiteit in Nederland. Tijdens Out of Office draagt hij een verhaal voor over de (on)voorwaardelijkheid van Nederlandschap voor niet-witte Nederlanders.
The One Day Collective is een tijdelijk kunstcollectief onder leiding van Eline Janssen, dat steeds uit andere kunstenaars bestaat. Artiesten van verschillende disciplines komen samen en krijgen twaalf uur de tijd om een kunstwerk te maken rondom een thema dat ze die dag voorgelegd krijgen. Op 21 april experimenteren drie kunstenaars een dag lang in Spring House met het thema ‘de Nederlandse identiteit’. Tijdens Out of Office presenteren ze hun werk.
#1woord
Ook tijdens de Nederlandse verkiezingen was de nationale identiteit een veelbesproken onderwerp. Wie ‘hoort er thuis’ in Nederland? Wie is er vertegenwoordigd in de politiek? Hoe willen we als inclusieve samenleving met elkaar omgaan? Daarom presenteert Babs Gons, samen met singersong-dichter Mirte Hartland, tijdens deze Out of Office ook het kunstwerk dat zij maakte op basis van alle input van de #1woord-campagne. Met #1woord, een gezamenlijk initiatief van Spring House en Dropstuff, riepen we iedereen op om in de aanloop naar de verkiezingen via sociale media een woord te delen dat hij/zij belangrijk vond bij die verkiezingen en daarna. Om iedereen te stimuleren om na te denken over de toekomst, met elkaar in gesprek te gaan en natuurlijk op 15 maart te gaan stemmen. Want soms zeg je meer met één woord dan met duizend.

Aanmelden
Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk 19 april aan via deze link.
Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Laat dan hier je gegevens achter.
Aangepaste datum & tijd
Let op! Deze Out of Office heeft een aangepaste datum (i.v.m. Koningsdag niet de laatste vrijdag van de maand zoals gewoonlijk) én aangepaste tijd (19:00-21:00u in plaats van 17:00-19:00u).
- Betrokken KL'ers
- Simone van de Wetering sw@kl.nl
- Judith Blijden jb@kl.nl
- Chris Sigaloff cs@kl.nl