Out of Office #5 ‘Pionieren met de podcast als onderzoeks- instrument’

Hoe gebruiken we de podcast om onze omgeving te verkennen? Kunnen we met podcasts onderzoek toegankelijker maken? En hoe zetten we de podcast in als medium om nieuwe data en kennis te genereren?


Tijd

17:00-19:00

Locatie
Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Podcasts

Maker: Casey Fiesler

Rechten:

Original

Download
12 oktober 2016

Op woensdag 12 oktober organiseert Kennisland de vijfde editie van Out of Office++AanmeldenMeld je aan voor Out of Office #5 op 12 oktober.: een prikkelende bijeenkomst aan het eind van de middag in Spring House waar we in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt, waar we wat van vinden en meer over willen leren. Reken op pittige discussies en interessante ontmoetingen.

Out of Office #5 staat in het teken van de podcast. Vanuit de VS overgewaaid++Amerikaanse podcastsBekende Amerikaanse podcasts als Serial en This American Life werden in korte tijd populair, ook in Nederland. hebben de online audioverhalen inmiddels ook terrein gewonnen in het Nederlandse medialand en daar een prominente plek veroverd. Van wetenschapspodcasts en onderzoeksprojecten tot familieportretten en verhalen over de stad: een variëteit aan genres en onderwerpen definieert de podcast als medium. En zo raakte ook Kennisland geïnteresseerd in de podcast, op zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen, onderzoek te doen en mensen bij onze projecten te betrekken. De belangrijkste vraag daarbij is: hoe kan de podcast als onderzoeksinstrument worden ingezet, en kunnen audioverhalen dienen als data?

Na in een training met de Kostgangers++KostgangersPodcastmakers Geert van de Wetering en Danielle Emans vormen samen De Kostgangers. Zij maken audio-avonturen in de wereld van wetenschap, kunst en economie. zelf de eerste stappen te hebben gezet als beginnende podcastmakers, gaan we tijdens Out of Office #5 in gesprek met makers met meer ervaring. Zo vertelt Irene Houthuijs hoe zij als onderzoeksjournalist bij de Publieke Omroep onderzoek naar audioverhalen vertaalt, laat journalist en vo-docent Johannes Visser zijn podcasts over het onderwijs horen die hij samen met zijn leerlingen maakt, en geven podcastmakers Geert van de Wetering en Daniëlle Emans van de Kostgangers ons een kijkje in hun werk voor CBS waarbij ze podcasts maken met verhalen achter de cijfers.

Hoe gebruiken deze makers de podcast om hun omgeving te verkennen? Kunnen we met podcasts onderzoek toegankelijker maken? En hoe zetten we de podcast in als medium om nieuwe data en kennis te genereren? Op 12 oktober leren we pionierende podcasters kennen, beluisteren we een variëteit aan audiofragmenten en onderzoeken we samen de mogelijkheden van de podcast.

Info en aanmelden

Er is beperkt aantal plekken, dus meld je uiterlijk maandag 10 oktober aan. Wij zorgen voor hapjes en drankjes.

Aanmelden


NB. De planning van de Out of Office is even wat onregelmatig. Zo gaan die van 30 september en 28 oktober niet door. De eerstvolgende is op woensdag 26 oktober en gaat over social design voor kwetsbare groepen. Op vrijdag 25 november praten we over ongelijkheid in het onderwijs. De tijden blijven ongewijzigd (17:00-19:00 uur). Uitnodigingen volgen.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/office-5-pionieren-met-podcast-als-onderzoeksinstrument/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/office-5-pionieren-met-podcast-als-onderzoeksinstrument/