Out of Office #8 Nieuwkomers- onderwijs

Tijdens deze eerste editie van de Out of Office in 2017 duiken we in de onderwijspraktijk van het nieuwkomersonderwijs aan de hand van de verhalen van verschillende ervaringsdeskundigen. Nieuwkomersonderwijs is onderwijs aan kinderen die nieuw zijn in Nederland en die nog geen Nederlands spreken.


Tijd

17:00-19:30

Locatie
Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Juf Kiet

Still uit de film ‘De Kinderen van juf Kiet’ over de nieuwkomersgroep op een school in Hapert.

Maker: Sanne Paul voor Lataster & Films Producties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Still uit de film ‘De Kinderen van juf Kiet’.
27 januari 2017

We nodigen je met veel plezier uit voor de eerste editie van Out of Office in 2017, een maandelijkse bijeenkomst aan het eind van de middag in Spring House. Tijdens de Out of Office gaan we in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt, en waar we meer over willen leren. We gaan op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van een drankje en hapjes.

Op vrijdag 27 januari duiken we in de onderwijspraktijk van het nieuwkomersonderwijs++NieuwkomersonderwijsDit is onderwijs aan kinderen die nieuw zijn in Nederland en nog geen Nederlands spreken. aan de hand van de verhalen van verschillende ervaringsdeskundigen.

Marieke Postma neemt ons in vogelvlucht mee langs de staat van het basisonderwijs aan nieuwkomersleerlingen in Nederland. Marieke is landelijk coördinator van LOWAN, de organisatie die nieuwkomersonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs coördineert en organiseert in Nederland. Daarnaast is zij directeur van de Internationale Taalklas in Haarlem. Ook gaan we in gesprek met haar collega Mariska Groeneveld, leerkracht van de Internationale Taalklas in Haarlem. Zij vertelt over haar ervaringen met lesgeven aan jonge vluchtelingenkinderen en hoe zij pioniert op gebied van lezen door het gebruik van poppenspel en zelf aangepaste prentenboeken.

Petra en Peter Lataster nemen ons mee in de wereld van Kiet Engels uit de documentaire De Kinderen van Juf Kiet’. De regisseurs hebben een jaar lang het nieuwkomersklasje van juf Kiet gevolgd in het Brabantse Hapert. De documentaire biedt een mooi inkijkje in de dagelijkse praktijk van nieuwkomersonderwijs. De film was onderdeel van de internationale selectie van het IDFA in 2016 en draait sinds 24 november in de bioscoop. Filmrecensenten schreven lovende recensies en alle grote kranten gaven hem vijf sterren. Ook in onderwijsland is de film vooral lovend ontvangen. Veel leerkrachten herkennen zich in de wereld van Kiet.

We gaan tijdens de Out of Office aan de slag met de World Café-methode++World Café-methodeEen flexibel format om de dialoog op gang te krijgen in een grote groep.. We discussiëren over enkele fragmenten van de film en verdiepen ons in vragen als: wat is goed nieuwkomersonderwijs, wat kan nog verbeterd worden en hoe kunnen we kennisdeling tussen leraren in het nieuwkomersonderwijs verder stimuleren? Miriam van Oort zal ook aanwezig zijn. Zij is impactproducer van de documentaire en haar rol is om de reikwijdte van de film te vergroten door ervoor te zorgen dat de film binnen onderwijsland helpt in de discussie over de definitie van goed (nieuwkomers)onderwijs. Samen met Kennisland zet zij de documentaire in om een bredere discussie op te zetten over het nieuwkomersonderwijs.

Meer info en aanmelden

De Out of Office vindt plaats in Spring House aan de De Ruijterkade 128 in Amsterdam, van 17.00 tot 19.30 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen dus meld je uiterlijk 25 januari aan via deze link.

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Laat dan hier je gegevens achter.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/office-8-nieuwkomersonderwijs/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/office-8-nieuwkomersonderwijs/