Out of Office #9: ‘Maker Party: auteursrecht en de makercultuur’

We nodigen je met veel plezier uit voor de negende editie van Out of Office. Tijdens de Out of Office gaan we in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt, en waar we meer over willen leren. We gaan op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van drankjes en hapjes.


Tijd

17:00 - 19:00 (inclusief borrel)

Locatie
Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Meta Trooper

Maker: Kristina Alexanderson

Rechten:

Original

Download
24 februari 2017

Kennisland organiseert samen met de Mozilla Foundation++MozillaDe Mozilla Foundation omschrijft zichzelf als een ‘een organisatie zonder winstoogmerk met als doel keuzemogelijkheden te handhaven en innovatie te bevorderen op het Internet’. een ‘Maker Party’ over de makercultuur: de hedendaagse cultuur waarin meer mensen actief dingen maken voor privégebruik, voor de commerciële markt en om gratis te delen. Zo kan tegenwoordig iedereen zijn zelfgemaakte foto’s gemakkelijk online delen, kunnen docenten hun eigen lesprogramma’s ontwikkelen en afstemmen op de behoeften van hun leerlingen en kan een muzikant eenvoudig muziek remixen.++RemixenVoor een leuke introductie in ‘remixen’ raden we de minidocumentaire ‘Everything is a remix aan’. Een maker party is een informatieve, feestelijke bijeenkomst waar makers, technici en juristen hun ideeën auteursrecht kunnen delen en kunnen bedenken hoe we deze kunnen verbeteren.

Tijdens deze Out of Office staat de makercultuur binnen de culturele sector, bibliotheken en het onderwijs centraal. De makercultuur in deze sectoren wordt beperkt door gedateerde regels binnen het huidige auteursrecht++Voor een modern auteursrechtKennisland maakt zich hard voor de hervorming van het auteursrecht. Bekijk ook onze case ‘Modernisering van het auteursrecht in Europa’.. De volgende vragen komen aan bod: hoe draagt de makercultuur bij aan ontwikkelingen in de culturele sector, hoe pas ik de waarden van de makercultuur toe binnen de beperkende regels en hoe draagt de makercultuur bij aan een kennissamenleving?

Wij proberen deze vragen te beantwoorden door in gesprek te gaan met twee experts. Allereerst vertelt Jeroen de Boer over het ontstaan en de ontwikkeling van de makercultuur. Jeroen werkt bij de Bibliotheekservice Fryslan en zet zich actief in voor Mozilla. Hij heeft onder andere het project MediawijzerMakers ontwikkeld, waar hij een ‘hands-on’ workshop geeft met maker boxes met daarin tools als de Arduino++ArduinoArduino is een opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten. Lees meer , soldeerkits, wearables en 3D-pennen om mee te maken en te remixen.

Lisette Kalshoven is adviseur auteursrecht, erfgoed en open onderwijs bij Kennisland en lobbyt voor auteursrechthervormingen voor het onderwijs. Zij zal vertellen over de knelpunten van het auteursrechtHoe kan het auteursrecht de makercultuur stimuleren in plaats van beperken? voor het onderwijs en culturele instellingen, en geeft zo een beeld van hoe de nieuwe auteursrechtrichtlijn eruit zou moeten zien die besproken wordt in het Europees Parlement. Hoe kan het auteursrecht de makercultuur stimuleren in plaats van beperken?

We eindigen deze Out of Office met verschillende workshops waarbij je zelf onderdeel wordt van de makercultuur. Zo kun je je eigen meme maken en kun je zelf met de maker boxes van Jeroen aan de slag. Dit alles onder begeleiding van een feestelijke jazzband en heerlijke hapjes.

Aanmelden

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk 20 februari aan via deze link.

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Laat dan hier je gegevens achter.

 

Logo Mozilla Foundation

 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/office-9-maker-party-auteursrecht-en-de-makercultuur/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/office-9-maker-party-auteursrecht-en-de-makercultuur/