Out of Office #20 ‘Dataficering in het onderwijs’

Op 25 mei vieren we dat de nieuwe regels omtrent persoonsgegevens (AVG) in heel Europa in werking treden. Dit zal ook zijn uitwerking hebben in het onderwijs. Maar met deze regels is de discussie omtrent data in het onderwijs nog lang niet afgelopen, en misschien zelfs pas net begonnen. Want wat zijn de werkelijke consequenties van leerlingvolgsystemen en digitale leeromgevingen? Wie mag wat weten van leerlingen? Tijdens Out of Office #20 gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen.


Tijd

17:00 - 19:00

Locatie
Spring House - De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Klassenfoto

Hoe vinden we de balans tussen het omarmen van technologische innovatie en het beschermen van leerlingen?

Maker: helge.fibich

Rechten:

Original

Download
Hoe vinden we de balans tussen het omarmen van technologische innovatie en het beschermen van leerlingen?
25 mei 2018

We nodigen je met veel plezier uit voor de 20ste editie van Out of Office op vrijdag 25 mei. We gaan in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt en waar we meer over willen leren. Kom ook en ga samen met ons op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van muziek, drankjes en hapjes!

Het onderwijs wordt digitaler. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van digitale leerlingvolgsystemen (waarin de prestaties van leerlingen bijgehouden worden) en online leeromgevingen (programma’s of apps waarin leerlingen lesmateriaal tot zich nemen en opdrachten uitvoeren). Dit soort technologie vergaart en deelt data. Soms gevoelige data, zoals of de ouders van het kind in scheiding liggen en medische informatie, maar ook op het oog minder gevoelige data over hoe lang een kind ingelogd is of waar hij of zij op geklikt heeft.

Kennisland is bezorgd dat het onderwijs nog niet klaar is voor de technologische vooruitgang en dataficering. Zo betoogde Kimon onlangs dat iedere school een Chief Technology Officer nodig heeft om tot een goede digitale strategie te kunnen komen. Paul was het (een beetje) met hem oneens en stelde dat we allemaal aan de iPad moeten in het onderwijs, niet vanwege de technologie, maar omdat Apple grote stappen maakt in het goed beheren van data.

Kortom: we zijn er nog niet helemaal over uit. Deze avond gaan we in gesprek met drie (ervarings)experts op het gebied van data in het onderwijs:

  • Kristina Irion is senior onderzoeker bij het Instituut voor Informatierecht (UvA). Ze werkte daarvoor als Legal Officer bij de Autoriteit Persoonsgegevens in Berlijn (in English).
  • Jeroen Schutz is oprichter en CEO van Schoolpoort, een cloud-based portfolio met data over je kind, beschikbaar voor ouders, leerlingen en leerkrachten.
  • Egon Stroop is docent, voormalig Onderwijs Pionier++Onderwijs PioniersOnderwijs Pioniers is een oud project van Kennisland (nu: LerarenOntwikkelFonds) dat vernieuwende leraren ondersteunt hun plannen werkelijkheid te laten worden., en experimenteert al jaren met digitale leermiddelen zoals Rekentuin en Taalzee.

Aanmelden

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk 19 mei aan via deze link!

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Laat dan hier je gegevens achter.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/out-of-office-20-dataficering-in-het-onderwijs/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/out-of-office-20-dataficering-in-het-onderwijs/