Out of Office #21 ‘Kennisland en Babel maken kennis – over alternatieven voor de meetcultuur’

Hoe komt kennis tot stand in het heersende regime van maat en getal? Welke verhalen komen in het gedrang in de huidige meetcultuur waar het adagium meten is weten de boventoon voert? Tijdens Out of Office #21 maken we kennis met Babel, een groep van academici, journalisten en andere denkers, die kritisch is op het dominante meten-is-weten-regime van onze samenleving.


Tijd

17:00 tot 19:00

Locatie
Springhouse: De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Verhalen ophalen

Verhalen ophalen tijdens social lab in Hong Kong.

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
Verhalen ophalen tijdens social lab in Hong Kong.
06 juli 2018

We nodigen je met veel plezier uit voor de 21ste editie van Out of Office op vrijdag 6 juli. We gaan in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt en waar we meer over willen leren. Kom ook en ga samen met ons op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van muziek, drankjes en hapjes!

De verhalen achter de cijfers. Daar houdt Kennisland zich – onder andere door middel van social labs++Social labsKennisland experimenteerde onder andere met social labs in de Amsterdamse buurten Amsteldorp en de Wetbuurt, DordrechtNijmegenWenen en Hong Kong. – al jaren mee bezig. Op basis van welke kennis komt beleid tot stand? En wie heeft er een stem in dat beleid? We bemoeien ons ook met academische vernieuwing – hoe wetenschappelijke kennis tot stand komt en hoe deze ingezet wordt in maatschappelijke discussies en praktijken.

Gelukkig zijn er ook wetenschappers die zich met deze vraagstukken bezighouden en de academische praktijk van binnenuit willen veranderen. Hoogleraar sociologie Christien Brinkgreve bracht een aantal van hen bij elkaar onder de naam Babel. Samen met journalist Sanne Bloemink en bedrijfskundige Eric Koenen schreef ze het boekje ‘Weten vraagt meer dan meten. Hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal’. In het boekje vertellen gerenommeerde wetenschappers en journalisten hoe zij worstelen met het regime van metingen en ‘harde’ data++Harde dataChristien Brinkgreve, Eric Koenen en Sanne Bloemink vragen zich af wanneer er sprake is van feiten en wanneer slechts van interpretaties. Interpretaties zijn vaak verpakt als wetenschap en lijken daardoor ‘hard’. Qua denkwerk is dit volgens hen echter dun en aanvechtbaar.
en hoe zij ervaren dat daarmee andere manieren van kennen en weten verstikt raken.

OOp basis van welke kennis komt beleid tot stand? En wie heeft er een stem in dat beleid?p vrijdag 6 juli maken we kennis met Babel. We horen van Trudy Dehue (hoogleraar en wetenschapsonderzoeker) hoe kennis een gemaakt product is en welke ingrediënten er in dat product terecht komen. Hoe, expliciet maar ook vaak impliciet, allerlei normen, waarden en aannames in schijnbaar ‘neutrale data’ verstopt zitten. Vervolgens gaan we in gesprek met het publiek rondom twee thema’s:

  • Hoe verhoudt het handelen van professionals in het onderwijs, de zorg en de rechtspraak zich tot de meten-is-weten-cultuur? Onderzoek door studenten van de Hogeschool Leiden: ‘De gewetensnood van de professional’.
  • Misplaatste kennis als hulpbron: hoe zet je lokale kennis in voor een beter zorgstelsel? (Thijs van Exel, Kennisland)

Aanmelden

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk woensdag 4 juli aan via deze link.

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt? Laat dan hier je gegevens achter.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/out-of-office-21-kennisland-en-babel-maken-kennis-over-alternatieven-voor-de-meetcultuur/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/out-of-office-21-kennisland-en-babel-maken-kennis-over-alternatieven-voor-de-meetcultuur/