Out of Office #26 ‘Van nationale staking naar radicale verandering in het onderwijs’

Op vrijdag 15 maart is voor het eerst een landelijke staking aangekondigd voor alle onderwijssectoren. De eisen: meer geld en minder werkdruk. Maar wat is er nodig om de werkdruk te verminderen? En wat zijn initiatieven waarvan we hierover kunnen leren? Tijdens Out of Office #26 gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Kom ook!


Tijd

17:00 tot 19:00

Locatie
Spring House: De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Studentendemonstratie op het Malieveld

Studentendemonstratie tegen de geplande forse bezuinigingen op het hoger onderwijs in 2011.

Maker: SP

Rechten:

Original

Download
Studentendemonstratie tegen de geplande forse bezuinigingen op het hoger onderwijs in 2011.
01 maart 2019

We nodigen je met veel plezier uit voor de 26ste editie van Out of Office op vrijdag 1 maart. We gaan in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die Kennisland belangrijk vindt en waar we meer over willen leren. Kom ook en ga samen met ons op zoek naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en inspiratie, onder het genot van muziek, drankjes en hapjes!

De maat is vol in het onderwijs en daarom wordt er op vrijdag 15 maart massaal gestaakt++Nationale stakingDe onderwijsvakbonden organiseren op vrijdag 15 maart voor het eerst een landelijke staking voor zowel het basis- en voortgezet als het hoger onderwijs. Lees hier meer.. Deze keer door alle sectoren tegelijk: van kleuterschool tot universiteit. De eisen: minder werkdruk, en meer salaris. De vraag die hierbij rijst: wat ligt hier allemaal achter? Als aan de werkdruk- en salariseisen wordt beantwoord, zou dat ook de belangrijkste problemen in het onderwijs oplossen? En hoe gaan we om met het prangende lerarentekort?

Het gevarieerde takenpakket van de leraar anno 2019

Het valt niet mee om leraar te zijn in 2019. Niet alleen wordt er inhoudelijk een beroep op je gedaan, je dient op de hoogte zijn van je vakliteratuur en daarnaast te beschikken over zowel pedagogische als didactische kwaliteiten, er wordt ook een opvoedkundige taak van je verwacht. Daarnaast komen er stVeel leraren zijn leraar geworden vanuit idealistische drijfveren, maar haken af in de praktijk.eeds meer eisen vanuit de samenleving bij, vaak voortkomend uit maatschappelijke discussies over burgerschap, radicalisering, of zelfs het volkslied.

Veel leraren zijn leraar geworden vanuit idealistische drijfveren. In de praktijk haken veel leraren af++Hoge uitstroomNa het eerste jaar als beginnende leraar is de uitstroom het hoogst: 15 tot 26% van de leraren is na één jaar lesgeven uitgestroomd als leraar uit de desbetreffende sector. Lees meer hierover. in de eerste vijf jaar van hun carrière. Daarnaast heeft de onderwijs het hoogste percentage burn-outs++Percentage burn-outsHet onderwijs heeft het hoogste percentage van alle arbeidsmarktsectoren: 21,3 procent (CBS/TNO, 2014). Lees in dit artikel meer hierover. van alle sectoren in Nederland. Tot overmaat van ramp dringen de gevolgen van het lerarentekort inmiddels door, nu er regelmatig klassen naar huis worden gestuurd doordat er geen leraar beschikbaar is.

Wat heeft het onderwijs en specifiek het leraarschap anno 2019 nodig om gezond te worden en te blijven? En van welke goede voorbeelden uit de huidige praktijk kunnen we leren hoe het beter kan? Tijdens Out of Office #26 zoeken we naar antwoorden op deze vragen. Met onder andWat heeft het onderwijs en specifiek het leraarschap anno 2019 nodig om gezond te worden en blijven?eren:

  • Dorien König (hoofdbestuurder Algemene Onderwijsbond, leerkracht Montessorischool Rhenen)
  • Eva Vesseur (oprichter en directeur Klein Amsterdam)
  • Wessel van der Wal (docent muziek Spinozalyceum Amsterdam)

Aanmelden

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk woensdag 27 februari aan.

IK MELD ME AAN

Wil je een seintje als er weer een Out of Office aankomt?

HOUD ME OP DE HOOGTE

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/out-of-office-26-van-nationale-staking-naar-radicale-verandering-in-het-onderwijs/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/out-of-office-26-van-nationale-staking-naar-radicale-verandering-in-het-onderwijs/