Out of Office #30: ‘Terug naar de Akbarstraat’

De Kolenkitbuurt in Amsterdam-West stond jarenlang bekend als ‘de slechtste wijk van Nederland’. In de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat’ laten Felix Rottenberg en Gülsah Dogan zien dat er veel veranderd is. Wat doet stedelijke vernieuwing met een van oudsher multiculturele, Amsterdamse arbeidersbuurt? Hoe kunnen bewoners, gemeente, woningbouwcorporaties en andere betrokkenen nog beter samen werken aan vernieuwing? Praat mee tijdens de Out of Office op 29 januari in New Metropolis.


Tijd

19:00-21:00 uur

Locatie
New Metropolis Nieuw-West, Burgemeester Rendorpstraat 1, Amsterdam

header_img
Documentaire

Still uit de documentaire 'Terug naar de Akbarstraat'

Maker: De Familie Film & TV

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Still uit de documentaire 'Terug naar de Akbarstraat'
29 januari 2020

We nodigen je met veel plezier uit voor de dertigste Out of Office op woensdag 29 januari 2020++Let op: afwijkende tijd en plaats!Deze Out of Office vindt op woensdag plaats in New Metropolis Nieuw-West van 19.00-21.00u., waarbij we in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die we belangrijk vinden en waar we meer over willen leren. Tijdens deze bijzondere editie in samenwerking met Impact Makers, De Familie Film en TV en Pakhuis de Zwijger, gaan we letterlijk uit ons kantoor voor een goed gesprek over stedelijke vernieuwing in Amsterdam Nieuw-West aan de hand van de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat’.

De Kolenkitbuurt in Amsterdam-West stond jarenlang bekend als ‘de slechtste wijk van Nederland’ (Vogelaarwijk nummer 1). Nu is de buurt haast onherkenbaar. Sociale huurwoningen werden gesloopt en er kwam luxe nieuwbouw voor terug. In 2002 maakte Felix Rottenberg een documentairereeks over de Akbarstraat, bijna twintig jaar later keerde hij terug en maakte samen met regisseur Gülsah Dogan het tweeluik ‘Terug naar de Akbarstraat’. De documentaire wordt op 22 en 23 januari al uitgezonden op televisie.++Bekijk de docu alvastDe documentaire wordt op 22 en 23 januari om 22.15 uur uitgezonden op televisie bij de NTR op NPO2. Tijdens de Out of Office laten we korte fragmenten zien, dus we nodigen je van harte uit om de documentaire vooraf te bekijken. Je kunt hem ook bekijken via NPOstart op een moment dat je zelf kiest. Tijdens deze Out of Office voeren we samen met bewoners uit de Kolenkitbuurt en het omringende Nieuw-West, beleidsbepalers van de gemeente en woningbouwcorporatie en andere geïnteresseerden een gesprek over welke lessen we kunnen trekken uit de ontwikkeling van deze buurt. Wat doet stedelijke vernieuwing met een van oudsher multiculturele, Amsterdamse arbeidersbuurt?De avond wordt geleid door Fouad Lakbir, verhalenverteller en oprichter van Shokkin’ Group Netherlands. Hij is opgegroeid in de wijk, dus heeft de wijk van dichtbij zien veranderen. Wat leert de Kolenkitbuurt ons over veranderingen in de wijk en hoe kunnen bewoners, gemeente, woningbouwcorporaties en andere betrokkenen nog beter samen werken aan vernieuwing van de buurt?

De avond wordt geleid door Fouad Lakbir, verhalenverteller en oprichter van Shokkin’ Group Netherlands++Shokkin’ GroupDe stichting Shokkin’ Group Netherlands stimuleert de persoonlijke én maatschappelijke ontwikkeling van jongeren. Op lokaal niveau doen ze dit door verschillende groepen met behulp van storytelling en fotografie te verbinden. Daarnaast organiseren zij internationale uitwisselingsprojecten.. Hij is opgegroeid in de wijk, dus heeft de wijk van dichtbij zien veranderen. Naast Fouad delen Nabila Bouabbouz (Manager Gebiedsontwikkeling & Transformatie, gemeente Amsterdam), Andre Hammersma (oud-bewoner Kolenkit), Eline Hansen (PhD-onderzoeker UvA over participatie in de Kolenkit) en Marja Eshuis (lid bewonerscommissie De Reddingsboei) hun verhaal vanuit de overtuiging dat het delen van persoonlijke verhalen leidt tot verbinding en wederzijds begrip. Daarnaast is er ruimte voor een goed gesprek over hoe we samen de toekomst van de wijk kunnen vormgeven. Dus bekijk de documentaire alvast en kom naar deze bijzondere Out of Office!

Informatie en aanmelden

Deze Out of Office vindt plaats op 29 januari van 19.00 tot 21.00 uur in New Metropolis Nieuw-West. Dus niet in Spring House, zoals gebruikelijk! Het adres is: Burgemeester Rendorpstraat 1, Amsterdam. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan via de website van Pakhuis de ZwijgerVia die website wordt er binnenkort ook meer bekendgemaakt over de sprekers en het programma. 

Aanmelden via website PdZ

Op de hoogte blijven

Wil je voortaan een seintje krijgen als er weer een Out of Office aankomt? Meld je dan hieronder aan. Je kunt je dan meteen inschrijven op de KL Update, de vernieuwde nieuwsbrief van Kennisland die op veler verzoek terug van weggeweest is. Laat je inspireren door onze projecten, publicaties, opiniestukken en events! Laat je inspireren door onze projecten, publicaties, opiniestukken en events! We sturen je maximaal eens per week een update met een paar interessante posts en als we niks te melden hebben die week, sturen we je ook niks. Want je hebt het al druk genoeg. Je kunt zelf aangeven welke van onze thema’s je wilt volgen. Meld je hieronder aan:

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/out-of-office-30-terug-naar-de-akbarstraat/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/out-of-office-30-terug-naar-de-akbarstraat/