UITGESTELD – Out of Office #32: ‘Een nieuw perspectief op fijn oud worden’

Wat wil jij doen als je later oud bent? Mensen blijven langer fit en hebben nog een heel leven voor zich na hun pensioen. Het leven op je oude dag is meer dan zorg alleen. Wat als we de zorg en onze samenleving zo inrichten dat die passen bij wat mensen nog willen doen? Kom naar de Out of Office op 2 april en praat mee over een ander perspectief op oud worden.


Tijd

17:00-19:00 uur

Locatie
Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Nieuwe perspectieven

Nieuwe perspectieven op ouder worden, ook als we zorg nodig hebben

Maker: Sue Doeksen

Rechten:

Nieuwe perspectieven op ouder worden, ook als we zorg nodig hebben
02 april 2020

UPDATE: Vanwege de coronacrisis stellen we de Out of Office voor onbepaalde tijd uit. Uiteraard laten we het weten als de seinen weer op groen staan!

 We nodigen je met veel plezier uit voor Out of Office #32 op donderdag 2 april, waarbij we spreken met experts en ervaringsdeskundigen over vraagstukken die we belangrijk vinden en waar we meer over willen leren. Tijdens deze editie gaan we samen op zoek naar een nieuw perspectief op fijn oud worden. Want, we worden steeds ouder en het aantal ouderen neemt toe. Hierdoor neemt de druk op de samenleving en de verpleegzorg ook toe. Dat vraagt om radicaal anders nadenken over wat het betekent om ouder te worden.++VeranderingDe roep om tot radicale veranderingen te komen wordt steeds groter. Lees dit artikel in de Volkskrant. Hoe kunnen we de regie over ons eigen leven houden en van betekenis blijven als we oud zijn? En wat kan je daar zelf aan doen?

In 2019 initieerde Kennisland het project ‘Leven lang leven’.++CommunicatieCommunicatiebureau Vandejong nam daarbij de communicatiestrategie en campagne voor zijn rekening. Op 21 januari 2020 is de Leven Lang Leven-challenge gestart, een zoektocht naar nieuwe, mooie, gekke, spannende ideeën voor fijn oud worden, ook als we zorg nodig hebben. We bieden nieuwe ideeën niet alleen de ruimte, we dragen vooral ook bij aan een positieve beweging rondom oud worden. Dit project vormt de aanleiding voor deze Out of OfficeWe zijn op zoek naar nieuwe, mooie, gekke, spannende ideeën voor fijn oud worden, ook als we zorg nodig hebben.

Ouderen: een exotische diersoort

Een nieuw perspectief op ouder worden en ouderenzorg is hard nodig. In 2040 is naar schatting 26 procent van de bevolking 65+, waarvan een derde ouder dan tachtig jaar. Het aantal zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers per oudere neemt juist fors af. In 2012 waren er bovendien nog vier werkenden op elke 65-plusser, in 2040 zullen dit er naar verwachting nog maar twee zijn. De druk op de zorg en daarmee op de hele samenleving neemt enorm toe.

We kijken in Nederland vaak naar ouderen alsof ze een exotische diersoortIn 2040 is naar schatting 26 procent van de bevolking 65+, waarvan een derde ouder dan tachtig jaar. zijn, zegt filosoof Joep Dohmen++Joep DohmenHoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Dohmen is bekend vanwege zijn publicaties over levenskunst.

“Onze blik op ouderdom wordt grotendeels bepaald door artsen, beleidsmakers en biologen. Vaak verre van positief. De vergrijzing kost te veel geld. Ouder worden is een staat van verval. Een probleem, in plaats van een manier van zijn.” 

Dit vraagt om een nieuw perspectief op oud worden.

“Waarom vraagt niemand mij wat ik later wil worden?”

Tijdens de Out of Office delen een aantal deskundigen hun perspectief op fijn oud worden. Hoe ziet fijn oud worden er voor hen uit, wat moet er anders om dit te realiseren en wat zijn sprekende voorbeelden? Ambassadeur van Leven Lang Leven Hans Créton (84) verwondert zich vooral: “Waarom vraagt niemand mij wat ik later wil worden?”. Hij stelt vast dat mensen na de pensioengerechtigde leeftijd worden ‘afgeschreven’ en dat is totaal onterecht. Hans Créton (84) stelt vast dat mensen na de pensioengerechtigde leeftijd worden ‘afgeschreven’ en dat is totaal onterecht. 

In 2019 verscheen de documentaire Mother, waarin Kristof Bilsen een verzorgingstehuis in Thailand laat zien waar Europeanen met Alzheimer worden verzorgd. Waarom kiezen ouderen en hun naasten voor zorg aan de andere kant van de wereld? Is dat een daad van liefde of van wanhoop? Aan de hand van deze vragen gaan we met Kristof in gesprek. Meer sprekers worden binnenkort bekend gemaakt, dus houdt de website in de gaten!

Informatie en aanmelden

Deze Out of Office vindt plaats op 2 april van 17.00 tot 19.00 uur in Spring House aan de De Ruijterkade 128 in Amsterdam. Let op, er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je uiterlijk 1 april aan.

IK KOM

Wil je voortaan een seintje krijgen als er weer een Out of Office aankomt? Meld je dan hieronder aan. Je kunt je dan meteen inschrijven op de KL Update, de vernieuwde nieuwsbrief van Kennisland die op veler verzoek terug van weggeweest is. Laat je inspireren door onze projecten, publicaties, opiniestukken en events! Laat je inspireren door onze projecten, publicaties, opiniestukken en events! We sturen je maximaal eens per week een update met een paar interessante posts en als we niks te melden hebben die week, sturen we je ook niks. Want je hebt het al druk genoeg. Je kunt zelf aangeven welke van onze thema’s je wilt volgen. Meld je hieronder aan:

 


Kennisland zet met het project Leven Lang Leven een nieuwe, positieve beweging rondom fijner oud worden in gang. Een beweging die bestaat uit vernieuwers die allemaal op een innovatieve manier naar de verpleegzorg kijken, andere ideeën hebben over hoe die eruit kan zien en die ook willen uitvoeren. Deel jouw idee op www.levenlangleven.nu. Wie weet worden miljoenen mensen in Nederland gelukkiger oud door jouw idee!

 

Deel je idee voor Leven Lang Leven!
Leven Lang Leven

Deel je idee voor Leven Lang Leven!

Maker: Vandejong

Rechten:

Download

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/out-of-office-32-een-nieuw-perspectief-op-fijn-oud-worden/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/out-of-office-32-een-nieuw-perspectief-op-fijn-oud-worden/