Out of Office #2: ‘Gluren in de glazen bol’
De tweede editie van Out of Office gaat over futurisme en toekomstvoorspelling. Vaak lachen we erom, maar als je voorbij de technologische blinde vlek kijkt, is er veel zinnigs over de toekomst te zeggen.
17:00 tot 19:00
- Betrokken KL'ers
- Tessa de Geus
- Tijmen Schep
Op 29 april organiseert Kennisland de tweede editie van Out Of Office11AanmeldenMeld je hier aan. Update: we zitten vol, je kunt je niet meer aanmelden., een bijeenkomst aan het eind van de vrijdagmiddag waar interessante sprekers hun ideeën en expertise delen. Deze presentaties sluiten aan op vraagstukken en thema’s die binnen Kennisland leven, en leiden vaak tot pittige discussie, en natuurlijk tot fijne gesprekken op het dakterras.

We proberen het onderwerp van gesprek dichterbij te brengen, bijvoorbeeld door experimenten, persoonlijke verhalen van betrokkenen of videofragmenten. Voor de eerste Out Of Office testten we bijvoorbeeld apps die ons helpen om afleiding te weerstaan, en bouwden we een stukje elektronica dat ons spontaan zou afleiden van de lezing.Out of Office-presentaties sluiten aan op vraagstukken en thema’s die binnen Kennisland leven, en leiden vaak tot pittige discussie.
Toekomstvoorspelling: voorbij de technologische blinde vlek
Tijdens Out Of Office #2 neemt architect en filosoof Edwin Gardner ons mee in de praktijk van Monnik.org, een Amsterdamse denktank die de toekomst probeert te voorspellen. Veel beelden van de toekomst zijn erg technologisch gedreven, maar Monnik wil voorbij deze blinde vlek van technologische verbeelding door het bredere sociaal-culturele krachtenveld te extrapoleren. Monnik kijkt breder: ze onderzoeken en interpreteren langetermijn- sociale, economische en, ja, ook technologische krachten die onze wereld vormgeven.

Maker: Jean-Marc Côté
Wanneer we toekomstvoorspellingenDe toekomst is niet zo ongrijpbaar als we denken, maar je moet wel breed kunnen kijken. Nieuwsgierig hoe je dat aanpakt? Kom dan naar Out Of Office #2: ‘Gluren in de glazen bol’ uit het verleden bekijken, is het veel eenvoudiger om deze scheve voorspellingen te zien. Neem bijvoorbeeld de klassieke schetsen22Toekomstbeelden uit 1910Deze schetsen zijn ondertussen klassiekers geworden. van Jean-Marc Côté die in 1910 schetste hoe we in het jaar 2000 zouden leven. De technologie is daarin wel doorontwikkeld, maar de sociale situatie niet. In de achteruitkijkspiegel lachen we erom, maar we zien in de hedendaagse praktijk vaak soortgelijke scheve toekomstbeelden ontstaan.
Toekomstverkenner Andrew Segrave van KWR Watercycle Research Instituut zal het gesprek met Edwin aangaan. Andrew is o.a. oprichter van het platform voor gezamenlijke horizonscanning van de Nederlandse watersector en heeft een proefschrift33Download het proefschrift Andrew’s proefschrift is gratis te downloaden.. geschreven over tijdsperspectief en de ‘afzienbare toekomst’, de tijdshorizon waar mensen rekening mee houden in hun beslissingen en handelingen.
De toekomst is niet zo ongrijpbaar als we denken, maar je moet wel breed kunnen kijken. Nieuwsgierig hoe je dat aanpakt? Kom dan naar Out Of Office #2: ‘Gluren in de glazen bol’.
Info en aanmelden
Er is beperkt aantal plekken, dus meld je uiterlijk 27 april aan. Wij zorgen voor hapjes en drankjes.
Datum: vrijdag 29 april
Tijd: 17:00-19:00 uur
Locatie: Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam
UPDATE: we zitten vol, dus je kunt je niet meer aanmelden.
- Betrokken KL'ers
- Tessa de Geus tg@kl.nl
- Tijmen Schep ts@kl.nl