Out of Office #3: ‘Airbnb en Amsterdam, flirten met de deeleconomie’

Sinds kort mogen in Berlijn geen hele appartementen meer verhuurd worden via Airbnb, alleen nog losse kamers. Is zo’n inperking iets voor Amsterdam? En waarom besloot Berlijn hier eigenlijk toe? Is de liefde voor de deeleconomie afgekoeld?


Tijd

17.00-19.00

Locatie
Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

header_img
Airbnb

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
27 mei 2016

Op 27 mei organiseert Kennisland de derde editie van Out of Office++Out of OfficeZie hier meer informatie over eerdere edities. , een maandelijkse bijeenkomst aan het eind van de vrijdagmiddag waar interessante sprekers hun ideeën en expertise delen. Deze presentaties sluiten aan op vraagstukken en thema’s die binnen Kennisland leven en leiden vaak tot pittige discussie, en natuurlijk tot fijne gesprekken op het dakterras.

We proberen het onderwerp van gesprek dichterbij te brengen, bijvoorbeeld door experimenten, persoonlijke verhalen van betrokkenen of videofragmenten. Voor de eerste Out of Office testten we bijvoorbeeld apps die ons helpen om afleiding te weerstaan, en bouwden we een stukje elektronica dat ons spontaan zou afleiden van de lezing.

De derde editie van Out of Office werpt een kritische blik op de deeleconomie. Sinds kort mogen in Berlijn geen hele appartementen meer verhuurd worden via Airbnb, alleen nog losse kamers. Is zo’n inperking iets voor Amsterdam? En waarom besloot Berlijn hier eigenlijk toe? Is de liefde voor de deeleconomie afgekoeld?

Oneerlijk zullen we alles delen

De ontwikkelingen in Berlijn sluiten aan bij een groeiende kritiek op de deeleconomie. Je kunt bijvoorbeeld alleen iets delen als je iets hebt. Wie een huis heeft in het centrum van Amsterdam kan met gemak 10.000 euro per jaar bijverdienen++HuizenprijzenIn dit artikel in de Groene Amsterdammer stelt ING-medewerker Marieke Blom dat de huizenprijzen soms met meer dan 10% stijgen door Airbnb. Makelaars adverteren er zelfs mee.. Maar dan moet je dat wel hebben. En dat is in Amsterdam steeds lastiger, want de huizen worden door Airbnb nog meer waard. Groeit daarmee de ongelijkheid? En hoe zit het met de belofte dat Airbnb beter voor het milieu is? En helpt het onze economie echt?Groeit de ongelijkheid? En hoe zit het met de belofte dat Airbnb beter voor het milieu is? En helpt het onze economie echt?

Tijdens deze Out of Office maken we, samen met het publiek, een afweging van de voors en tegens. We worden daarin bijgestaan door Koen Frenken, kersverse professor aan de Universiteit Utrecht, die tijdens zijn oratie in februari een helder overzicht van de vele voor- en nadelen gaf.

Ook Martijn Arets laat zijn licht over dit onderwerp schijnen. Hij onderzocht de afgelopen jaren de opkomst van de deeleconomie door allerlei bedrijven te interviewen. Daardoor maakte hij het jubelen erover vaak van dichtbij mee. De laatste tijd is hij kritischer geworden++Reputatie-economieEen belangrijk onderdeel van de deel-economie is dat iedereen een reputatie-score krijgt die de betrouwbaarheid weergeeft. Die scores worden steeds vaker gebruikt voor repressie en beklemmende sociale controle. Lees meer. Wat ziet hij nu dat hij eerst niet zag? En hoe gaan de deeleconomie-bedrijven om met deze toegenomen kritiek?

Gevraagd om te reageren is Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. Zij pleit voor verder onderzoek naar de prijsopdrijvende effecten van Airbnb in Amsterdam.

Info en aanmelden

Er is een beperkt aantal plekken, dus meld je uiterlijk 25 mei aan. Wij zorgen voor hapjes en drankjes.

Datum: vrijdag 27 mei

Tijd: 17:00-19:00 uur

Locatie: Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

Aanmelden

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/events/out-office-3-airbnb-en-amsterdam-flirten-deeleconomie/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/events/out-office-3-airbnb-en-amsterdam-flirten-deeleconomie/