Stadsconferentie Amsterdam: Oei, ik groei
Amsterdam groeit als kool. Voor welke uitdagingen zorgt stedelijke groei op het gebied van zorg, onderwijs en leefbaarheid? Hoe kunnen we dit met elkaar zo regelen dat de groei duurzaam en leefbaar is voor alle inwoners?
13:00 tot 18:00
- Betrokken KL'ers
- Thijs van Exel
- Wieteke Vrouwe
Op 21 juni organiseert Kennisnetwerk Amsterdam een Stadsconferentie met als thema ‘Oei, ik groei’. Kennisland organiseert één van de zes deelsessies. Voor welke uitdagingen zorgt stedelijke groei op het gebied van zorg, onderwijs en leefbaarheid, en hoe kunnen we dit met elkaar zo regelen dat de groei duurzaam en leefbaar is voor alle inwoners? Tijdens de Stadsconferentie gaat het specifiek over zes buurten in Amsterdam, waaronder Amsteldorp.
Kennisland verzorgt het deel van de conferentie dat inzoomt op de buurt Amsteldorp, in de Watergraafsmeer. We nemen de Woningruilweken (één van de opbrengsten van het social lab in die buurt) als uitgangspunt voor een discussie over slimmere omgang met de sociale woningvoorraad: hoe kunnen we ouderen beter in staat stellen langer zelfstandig te blijven wonen – conform het overheidsbeleid?
Dit is een belangrijk thema voor Amsteldorp, omdat er veel ouderen wonen en er sterke sociale netwerken zijn waaraan men veel steun heeft++Beter oud in AmsteldorpIn 2014 gingen we in de Amsterdamse wijk Amsteldorp op zoek naar wat belangrijk is om ‘goed’ ouder te worden. Naar aanleiding van dit experiment schreven we de publicatie ‘Beter oud in Amsteldorp‘. . De woningen zijn echter lang niet altijd geschikt, óf geschikt te maken, om lang zelfstandig te blijven. Trapliften kunnen vaak niet worden geplaatst, aanpassingen zijn duur en daardoor onbereikbaar, en woningen waar al aanpassingen zijn gedaan worden bij verhuur weer in oude staat hersteld.
De Woningruilweken spelen hierop in door het principe van woningruil onder de aandacht te brengen als een campagne in de buurt. Daarnaast geeft het mensen toegang tot nieuwe mogelijkheden om naar woningen te bewegen die beter passen bij hun wensen of beperkingen – maar dus wel bínnen de buurt waar hun netwerk in veel gevallen zit. Woningcorperaties Ymere en Rochdale zijn op dit moment aan het onderzoeken op welke manier ze dit prototype verder kunnen brengen in Amsteldorp en de naastgelegen Wetbuurt.
Dit is echter nog maar op kleine schaal! Hoe kunnen we een slimmere omgang met de sociale woningvoorraad op de stedelijke agenda krijgen?Hoe kunnen we een slimmere omgang met de sociale woningvoorraad op de stedelijke agenda krijgen? Hoe kunnen we ouderen in de hele stad in staat stellen om langer zelfstandig te blijven wonen in de buurt waar ze vertrouwd zijn en kunnen leunen op hun (steeds belangrijker wordende) sociale netwerk?
Om die discussie met ons te voeren én om tot acties te komen in de hele stad, nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst!
Datum: 21 juni, 13.00 – 18:00 uur (deelsessie begint om 15.00 uur)
Locatie: de Open Hof, Fizeaustraat 3 – 11, 1097 SC Amsterdam
Aanmelden: via deze link
- Betrokken KL'ers
- Thijs van Exel te@kl.nl
- Wieteke Vrouwe wv@kl.nl