Amsterdam uitgeroepen tot innovatiehoofdstad van Europa

Amsterdam heeft zich voor de European Capital of Innovation met name gericht op sociale innovatie - een thema waar Kennisland zich al jaren internationaal mee profileert.


12 april 2016

Amsterdam is de nieuwe Capital of Innovation (‘iCapital’) van Europa. De prijs is op 8 april in Brussel uitgereikt. Kennisland is met trots één van de partners in het winnende voorstel, getiteld Accelerating Amsterdam’s Assets.

Amsterdam beschikt volgens de Europese jury over het beste “innovatie-ecosysteem”, waarin burgers, publieke organisaties, universiteiten en bedrijfsleven aan elkaar verbonden zijn. Met het prijzengeld van € 950.000 worden toekomstige innovatie-activiteiten verder ontwikkeld. Andere steden die meedongen naar de titel waren Eindhoven, Berlijn, GlasgowAmsterdam beschikt volgens de Europese jury over het beste “innovatie-ecosysteem”, waarin burgers, publieke organisaties, universiteiten en bedrijfsleven aan elkaar verbonden zijn., Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen. In de top-3 liet Amsterdam Turijn en Parijs achter zich.

Amsterdam: stad van sociale innovatie

Amsterdam heeft zich in haar inzending vooral gericht op sociale innovatie – een thema waar Kennisland zich al jaren internationaal mee profileert. In Amsterdam liggen de bottom-up initiatieven, waarin gebruik wordt gemaakt van de kracht van de samenleving, voor het oprapen. In het voorstel worden voorbeelden als het Smart Citizens Lab, StartupAmsterdam en Onze Nieuwe School++Onze Nieuwe SchoolLees meer over dit project van Kennisland op de projectpagina. genoemd. Daarnaast is er in Amsterdam ook de mogelijkheid om dit bestuurlijk in te bedden, bijvoorbeeld door het bestaan van een CTO office.++Sociale innovatieBekijk ook de sociale-innovatieprojecten op de website van Amsterdam.

De inzending van Amsterdam (zelfs de titel) is voor een deel gebaseerd op de publicatie++Accelerating Amsterdam’s AssetsLees ‘Accelerating Amsterdam’s Assets’ hier. die Kennisland in 2014, samen met de stad, schreef over Amsterdam als innovatief ecosysteem. Voor de editie van dit jaar was Kennisland ook één van de partners die met de gemeente Amsterdam aan de aanmelding heeft gewerkt, net als Pakhuis de Zwijger, Waag society, AMS Institute en de Amsterdam Economic Board.

Illustratie innovatie Amsterdam voor iCapital
Illustratie innovatie Amsterdam voor iCapital

Maker: Eric van der Kooij / Gemeente Amsterdam

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Achtergrond

De European Capital of Innovation Award 2016 werd gelanceerd in juli 2015. Barcelona was de winnaar van de eerste editie van deze European Capital of Innovation in 2014. De deelnemers zijn steden met meer dan 100.000 inwoners uit EU-lidstaten en landen die zijn geassocieerd met Horizon 2020, het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma.

De finalisten zijn geselecteerd door een jury van onafhankelijke deskundigen op basis van twee selectiecriteria:

  1. nieuwe initiatieven die sinds 1 januari 2012 zijn ontwikkeld
  2. ideeën om het innovatievermogen in de toekomst te stimuleren

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/amsterdam-uitgeroepen-tot-innovatiehoofdstad-europa/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/amsterdam-uitgeroepen-tot-innovatiehoofdstad-europa/