Ancillary copyright en panoramavrijheid uitgelegd in twee korte video’s

Vandaag publiceert de organisatie Copyright for Creativity (C4C) via FixCopyright twee korte video’s waarin ze op een laagdrempelige manier twee complexe begrippen binnen het auteursrecht uitleggen: ancillary copyright en panoramavrijheid.


4 mei 2016

Onlangs heeft de Europese Commissie een oproep geplaatst gericht aan alle belanghebbenden, om hun standpunten te delen over twee belangrijke onderwerpen binnen de hervorming van het auteursrecht: ancillary auteursrecht++Ancillary copyrightUitgevers willen dat ze auteursrecht krijgen (en dus geld kunnen vragen) voor het gebruik van ‘snippets’, bijvoorbeeld zoekresultaten van Google. en panoramavrijheid. In deze twee korte video’s legt de organisatie Copyright for Creativity (C4C) op een toegankelijke manier uit wat deze concepten precies zijn en waarom ze belangrijk zijn:

Introductie auteursrecht

Auteursrecht is een complex recht met veel lagen en belanghebbenden. Door de opkomst van het internet raakt het auteursrecht de hele samenleving: bijna iedereen produceert, publiceert en hergebruikt inmiddels auteursrechtelijk beschermde werken online. Door de opkomst van het internet raakt het auteursrecht de hele samenleving: bijna iedereen produceert, publiceert en hergebruikt inmiddels auteursrechtelijk beschermde werken online. C4C heeft in onderstaande video de geschiedenis en huidige discussie omtrent auteursrecht op een laagdrempelige manier uitgelegd:

Kennisland zet zich in diverse projecten++Voor modern auteursrechtBekijk onze cases ‘Modern auteursrecht voor Europa’, ‘Europeana: making Europe’s cultural heritage available for reuse’ en ‘Een sterk publiek domein’. in voor modernisering en flexibilisering van het auteursrecht. We moedigen iedereen aan deze video’s te bekijken en te delen.

Meer weten over wat we doen voor de hervorming van het auteursrecht? Bekijk onze themapagina. Ook bloggen we regelmatig via COMMUNIA over de huidige status van de hervorming van het auteursrecht.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/ancillary-copyright-en-panoramavrijheid-uitgelegd-twee-korte-videos/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/ancillary-copyright-en-panoramavrijheid-uitgelegd-twee-korte-videos/