Auteursrecht belemmert ons Anne Franks dagboek te lezen

Vandaag publiceert onze Poolse partner Centrum Cyfrowe de oorspronkelijke versie van het dagboek van Anne Frank. Dit is een oproep om het auteursrecht in de Europese Unie te harmoniseren en een belangrijk historisch document beschikbaar te stellen.


header_img
Anne Frank-monument

Het monument bij de Westerkerk herinnert de Joodse Anne Frank. Ze schreef een dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Ze stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Maker: Jay

Rechten:

Original

Download
Anne Frank-monument bij de Westerkerk in Amsterdam.
26 april 2016

Vandaag, op World Intellectual Property Day, publiceert onze Poolse partner Centrum Cyfrowe de oorspronkelijke versie van het dagboek van Anne Frank op annefrank.centrumcyfrowe.pl. Dit is de eerste keer dat de oorspronkelijke tekst van Anne Frank volledig online beschikbaar is. Deze publicatie is echter alleen beschikbaar in Polen, omdat er in de meeste landen van de Europese Unie nog auteursrecht rust op de oorspronkelijke teksten van Anne Frank. Met deze publicatie willen we samen met Centrum Cyfrowe en COMMUNIA Association for the Public Domain de absurd lange duur van het auteursrecht in de EU, het feit dat auteursrecht nog steeds niet gelijk is in alle EU-landen, en het gebruik van geo-blocking aankaarten.

Historisch belang

Normaliter beschermt het auteursrecht een werk tot 70 jaar na het overlijden van de auteur. Anne Frank++Anne FrankAnne Frank was een Joods meisje dat bekend werd door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Ze werd uiteindelijk vermoord in het concentratiekamp Bergen-Belsen. overleed in 1945, waardoor haar teksten nu in het publieke domein zouden moeten vallen. Toch is toegang tot haar oorspronkelijke teksten nog steeds zeer beperkt. Wij vinden dat het publiek het recht heeft deze teksten met grote historische waarde te bekijken, en betreuren dat er in veel EU-landen obscure, tijdelijke auteursrechtelijke regels bestaan die gebruikt kunnen worden om toegang tot dit werk te beperken. Het dagboek van Anne Frank hoort in het publieke domein en zou beschikbaar moeten zijn voor iedereen om te bekijken en te bestuderen.Het dagboek van Anne Frank hoort in het publieke domein en zou beschikbaar moeten zijn voor iedereen om te bekijken en te bestuderen. Wij denken dat online toegang tot haar oorspronkelijke verhaal bij een breed publiek bij zal dragen aan een beter besef van de historische situatie waarover Anne schreef en zo een bijdrage levert aan vrijheid en democratie.

Deze publicatie is een oproep aan de Europese wetgever om het auteursrecht te harmoniseren binnen de EU en de duur te verkorten naar het internationale standaard minimum van 50 jaar na het overlijden van de auteur. Daarnaast is dit een oproep aan het Anne Frank Fonds++Anne Frank FondsHet in Basel (Zwitserland) gevestigde Anne Frank Fonds is de rechthebbende van alle werken van Anne Frank. om dit belangrijke historische document rechtenvrij te maken of online publicatie toe te staan onder een Creative Commons-licentie.

Verschillende versies van Anne Franks dagboek

Het dagboek van Anne Frank is in 1947 gepubliceerd onder de titel ‘Het Achterhuis’ en is sindsdien vertaald in meer dan 60 talen. De uitgave van ‘Het Achterhuis’ is samengesteld door Annes vader Otto Frank uit twee oorspronkelijke versies van Annes dagboeken. De eerste versie (A) schreef Anne tussen 14 juni 1942 en 1 augustus 1944. De tweede versie (B) bevat herschreven onderdelen van (of latere toevoegingen aan) versie A omdat Anne Frank gehoor wilde geven aan de oproep van minister Gerrit Bolkestein op Radio Oranje op 28 maart 1944 om dagboeken te bewaren voor oorlogsdocumentatie.

Auteursrecht

De vandaag gepubliceerde versie van het dagboek van Anne Frank (versie A) valt in Nederland en nog een aantal landen in de EU onder auteursrecht tot ten minste 2037.De vandaag gepubliceerde versie van het dagboek van Anne Frank (versie A) valt in Nederland en nog een aantal landen in de EU onder auteursrecht tot ten minste 2037. Dit vanwege het feit dat postuum gepubliceerde werken tot de implementatie van de geharmoniseerde EU-beschermingstermijn in 1995++Harmonisatie auteursrecht EUIn 1993 is een Europese richtlijn aangenomen voor de harmonisatie van het auteursrecht en gerelateerde rechten. Deze is in 1995 geïmplementeerd. tot 50 jaar na hun eerste publicatie beschermd waren. Deze uitzondering voor postuum gepubliceerde werken bestaat sinds 1995 niet meer, maar omdat het dagboek van Anne Frank in 1986 (postuum) gepubliceerd is door het Nederlands instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies (NIOD), valt het nog onder deze pre-1995-regeling. Als gevolg hiervan zijn de werken tot 2037 beschermd. De NIOD publicatie bevat zowel versie A en versie B, als de versie die Otto Frank samenstelde in 1947 (versie C). Het Anne Frank Fonds heeft het auteursrecht van alle drie de versies.

Tot op de dag van vandaag is de publicatie uit 1947 de enige versie die makkelijk in de boekhandel verkrijgbaar is. De versies A en B zijn weliswaar gepubliceerd in een serie wetenschappelijke edities, maar zijn verder alleen tweedehands te verkrijgen. Het Anne Frank Fonds gebruikt zijn auteursrecht om online publicatie van elk van de versies te voorkomen. In 2015 klaagde het fonds onder meer het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis++RechtzaakDe Amsterdamse Anne Frank Stichting werkt sinds 2011 samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis aan een nieuw editiewetenschappelijk en geschiedkundig onderzoek naar de manuscripten van Anne Frank. Volgens het Fonds zouden zij met hun onderzoek de auteursrechten schenden. aan om online publicatie van een geannoteerde oorspronkelijke versie te voorkomen.

#ReadAnneDiary op World Intellectual Property Day

Ieder jaar op 26 april is het World Intellectual Property Day om wereldwijd de rol en het belang van intellectueel eigendom te benadrukken. De originele versie van het dagboek van Anne Frank is een belangrijk historisch werk, en hoort beschikbaar te zijn in het publieke domein in Europa.De originele versie van het dagboek van Anne Frank is een belangrijk historisch werk, en hoort beschikbaar te zijn in het publieke domein in Europa. Nu is het alleen toegankelijk in Polen. Internet gebruikers die de publicatie proberen te verkrijgen buiten Polen krijgen een geo-blocked versie van de website te zien met uitleg over de auteursrechtelijke restricties van hun land.

 

 

 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/auteursrecht-belemmert-ons-anne-franks-dagboek-te-lezen-2/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/auteursrecht-belemmert-ons-anne-franks-dagboek-te-lezen-2/