Bendecafé 8: Leren in de 21ste eeuw

Ruim 120 leraren, schoolleiders, medewerkers en studenten van lerarenopleidingen kwamen bij elkaar om ervaringen te delen en vragen te stellen over nieuwe onderwijsvormen zoals flipping the classroom en Videolessen en het gebruik van social media. 


  • Betrokken KL'ers
13 december 2012

In het Limburgse Echt vond op 6 december het eerste regionale Bendecafé plaats met als thema ‘Leren in de 21ste eeuw’. Ruim 120 leraren, schoolleiders, medewerkers en studenten van lerarenopleidingen kwamen bij elkaar om ervaringen te delen en vragen te stellen over nieuwe onderwijsvormen zoals 'flipping the classroom' en Videolessen en het gebruik van social media. Leerlingen van het Connect College speelden een belangrijke rol: twee van hen deelden op het podium hun visie op leren in de 21ste eeuw en bijna veertig andere hielpen mee bij het parkeren, de organisatie en de catering. De middag kenmerkte zich door veel energie, enthousiasme en Limburgse gezelligheid. Aan het eind van de middag werd het regionaal leercentrum Connect2Live officieel geopend. 

Bezoekers werden hartelijk ontvangen met koffie, thee en Limburgse vlaai in de aula van het Connect College. Directeur Jan Fasen en Martine Maes van IIO openden de middag. Volgens Jan Fasen moet vernieuwing van onderop komen: “Wij hebben een plan gemaakt waarin staat dat we geen vernieuwing meer van bovenaf opleggen maar dat het vanuit de leraren moet komen”. Martine Maes vertelde over het IIO Experiment Videolessen waarbij verschillende scholen samen lessen geven en leraren van diverse scholen samen hun lessen voorbereiden. Hierbij wordt expertise van de universiteit en andere scholen volop ingezet.

Op de vraag hoe het leren in de 21ste eeuw er volgens hen uitziet, antwoordden leerlingen van het Connect College dat ze nog steeds een leraar voor de klas willen, maar hopen dat de lessen afwisselender worden door het gebruik van filmpjes en internet of bijvoorbeeld het kijken naar Engelse films zonder ondertiteling. Een van de leerlingen: “Ik wil het echte leven binnenhalen in de klas door bijvoorbeeld te skypen met een Spaanse leerling bij het vak Spaans”.

Ook zat er een speciale gast op het podium: een ‘leerling uit het jaar 1920’ die benieuwd was hoe het leren er in de toekomst uit zou zien. Hij werkte nog met een krijtbordje en was erg onder de indruk van alle bewegende beelden, knopjes en moeilijke woorden zoals Facebook, server en social media.

In vier Solutions Salons vertelden leraren over de manier waarop zij social media, Videolessen, 'flipping the classroom' en e-didactiek in de klas inzetten. Daarna bespraken de bezoekers aan verschillende tafels vragen die zij zelf hadden ingebracht.

Bij de Solutions Salon over social media vertelde docente Vivian Verstappen van scholengemeenschap St. Ursula dat zij voor haar klassen Facebook-groepen gebruikt en dat leerlingen dan vragen van elkaar kunnen beantwoorden. “Maar,” benadrukte ze, “je moet het alleen inzetten als je het zelf ook echt leuk vindt”. De aanwezigen waren het erover eens dat ze social media meer moeten gebruiken, maar veel leraren worstelen nog met de vraag hoe ze dat precies moeten doen. Er blijkt veel behoefte te zijn aan praktische voorbeelden. Bij de Solutions Salon over Videolessen vertelde Eddy Danes van het Greijdanus College via een videoverbinding over zijn ervaring met Videolessen waarbij hij live in meerdere klassen tegelijk lesgeeft. Hij vertelde dat zijn manier van lesgeven niet veranderd is en dat interactie met de leerlingen goed gaat. Via het gekoppelde smartboard in beide klassen kan hij gemakkelijk dingen visualiseren. Dit werd enthousiast ontvangen: docenten raakten geïnspireerd en wilden er graag meer over weten.

De middag werd afgesloten met de opening van het regionale leercentrum Connect2live door het lanceren van de website www.connect2live.org. Op deze website kunnen leraren van elkaar leren en elkaar hun expertise aanbieden.

Lees hier het interview met directeur Jan Fasen waarin hij vertelt over zijn ambitie met Connect2live.

Bekijk hier de foto's van het Bendecafé.

Wij kijken terug op een geslaagde middag en een goede samenwerking met het Connect College. We komen snel weer terug in Limburg!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/bendecafe-8-leren-in-de-21ste-eeuw/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/bendecafe-8-leren-in-de-21ste-eeuw/