Chapter Creative Commons Nederland opgericht

Sinds 2004 vertegenwoordigt Kennisland Creative Commons in Nederland. Een nieuw tijdperk is nu aangebroken voor Creative Commons. Op 14 september vond de oprichting plaats van de Nederlandse Chapter van Creative Commons. De Chapter wordt ondersteund door de vereniging Open Nederland.


header_img
Oprichting Nederlands Creative Commons chapter en vereniging Open Nederland

Op 14 september 2018 is de Nederlandse Chapter van Creative Commons opgericht. Tegelijkertijd is ook de vereniging Open Nederland opgericht, die de chapter zal ondersteunen.

Maker: Sebastiaan ter Burg

Rechten:

Original

Download
Oprichting Nederlands Creative Commons chapter en vereniging Open Nederland
19 september 2018

Op 14 september 2018 is de Nederlandse Chapter van Creative Commons (CC) opgericht. De chapter is een nieuwe vorm van vertegenwoordiging van Creative Commons in Nederland en ondersteunt mensen in het delen van kennis en creativiteit om een eerlijke, toegankelijke en innovatieve wereld te bouwen. We werken hiermee aan het ontgrendelen van het volledige potentieel van het internet door ontwikkeling, groei en productiviteit aan te jagen.++Wie is ‘we’?Kennisland is als organisatie lid van het Creative Commons Global Network én van het Nederlandse Chapter.

Nederland voorloper in het gebruik van Creative Commons

De nieuwe Nederlandse chapter is meteen een van de grootste ter wereld.++Wereldwijd een van de grootsteLees meer over de leden van Creative Commons Global? Nederland loopt namelijk al jaren voorop in het gebruik van Creative Commons-licenties. Er zijn tal van Nederlandse organisaties en individuen die hun werk en collecties beschikbaar stellen voor breed, internationaal hergebruik. Zo maken het Nationaal Archief, data.overheid.nl, en het Rijksmuseum gezamenlijk miljoenen stukken erfgoed en overheidsinformatie beschikbaar. In het onderwijsveld is de TU Delft voorloper bij het gebruik van open onderwijsmiddelen en zijn de producten van Kennisnet internationale voorbeelden in het primair en voortgezet onderwijs. Er wordt ook veel Creative Commons-materiaal in Nederland geproduceerd. Er wordt veel Creative Commons-materiaal in ons land geproduceerd. De Nederlandse Wikipedia is bijvoorbeeld een van de grootste. Het Nederlandse Tribe of Noise vertegenwoordigt bijvoorbeeld wereldwijd meer dan 30.000 CC-muzikanten. Daarnaast zijn er tientallen professionals die hun geld verdienen met het produceren van eenvoudig en legaal te gebruiken muziek, afbeeldingen en andere content. Ook is de Nederlandstalige Wikipedia een van de grootste encyclopedieën ter wereld, uiteraard Creative Commons gelicenseerd.

Creative Commons is al sinds 2004 actief in Nederland. Tot september 2018 werd Creative Commons vertegenwoordigd door een samenwerkingsverband van Kennisland, IViR en Waag. De nieuwe Nederlandse chapter van Creative Commons wordt geleid door oud-KL’er Maarten Zeinstra. Internationaal zal Nederland worden vertegenwoordigd door KL’er Lisette Kalshoven, met de welluidende titel Creative Commons Global Council Representative. Samen vertegenwoordigen zij een groeiend netwerk van enthousiaste experts, makers, adviseurs, beleidsmakers, en ondernemers in Nederland.

Powered by vereniging Open Nederland

Creative Commons Nederland wordt ondersteund door de vereniging Open Nederland. Open Nederland is tegelijkertijd opgericht met de nieuwe Creative Commons chapter en stimuleert de samenwerking rondom, en het gebruik van, Creative Commons.De vereniging Open Nederland stimuleert de samenwerking rondom, en het gebruik van, Creative Commons. De vereniging wordt bestuurd door Maarten Zeinstra (voorzitter), Hessel van Oorschot (secretaris), Ton Zijlstra (penningmeester), en Sebastiaan ter Burg (algemeen bestuurslid).

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Kennisland Creative Commons inzet voor een sterke, open kennissamenleving? Neem dan contact op met Lisette Kalshoven (lk@kl.nl).

Foto’s van de oprichting:

Oprichting Nederlands Creative Commons chapter en vereniging Open Nederland

 

Dit bericht verscheen in iets andere vorm al eerder op www.creativecommons.nl.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/chapter-creative-commons-nederland-opgericht/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/chapter-creative-commons-nederland-opgericht/