Crowdfunden voor de kick

Esther van Duin vertelt over de manier waarop ze 8.000 euro met crowdfunding via Voor je Buurt heeft opgehaald.


  • Betrokken KL'ers
12 juni 2013

De kinderen van basisschool De Pionier in Wormerveer kunnen vanaf eind juni tuinieren in een gloednieuwe schooltuin voor de school. De initiatiefnemers Esther van Duin en Tonnie Ligtermoet zamelden bijna 8.000 euro in via crowdfundingplatform Voor je Buurt en regelden materiaal en hulp gratis of met korting. Kunstenares Esther van Duin vertelt over de manier waarop ze dit succes heeft bereikt en haar ervaringen met crowdfunding: “Voor het geld hoef je het niet doen. Je doet het voor de kick en voor je eigen idealen.”

Zingen op de markt!

Balletje laten rollen
“Het moet een balletje zijn dat gaat rollen” zegt Esther over de succesvolle crowdfundingcampagne voor de schooltuinen. Via Facebook, flyers en gratis krantjes heeft Esther er voor gezorgd dat zoveel mogelijk mensen wisten van de schooltuinen en de campagne steeds op gang bleef. Op school werden veel zichtbare acties georganiseerd: de gang was een chaos door de 600 statiegeldflessen, er werden knutsels verkocht en in de gang werden de dagen van de crowdfundingcampagne afgeteld. Ook hebben de kleuters een ochtend op de markt gezongen en daarmee 150 euro opgehaald. In het begin kwamen er weinig reacties binnen en leek het moeilijk om mensen in de wijk te bereiken. In de woorden van Esther is de campagne “in één keer ontploft tijdens de sponsorloop”. Daar werd dankzij de publiciteit en zichtbaarheid 3.228 euro opgehaald. En het balletje rolt nog steeds: “De leraar van de kookles riep al dat hij een kippenhok wilde achter de tuin (…) en de kinderen gaan straks naar huis met verhalen en groenten en komen met recepten van oma weer terug”. Volgens Esther zorgt het voor interactie en verbinding tussen mensen in de wijk. “Het belangrijkste is dat mensen die geld hebben gestort betrokken blijven en meehelpen het ideaal in stand te houden.”

“Iedereen heeft maatschappelijk ondernemen op zijn website staan. Ik hou ze daar gewoon aan.”

Brutaal zijn en verbindingen leggen
Er is niet alleen veel geld opgehaald, Esther heeft ook veel in natura gekregen bij bedrijven en scholen in de omgeving. Esther vertelt hoe ze een link heeft gelegd met onderwijsinstelling Saenstroom opdc die tegenover de basisschool ligt: “Ik ben gewoon naar binnen gelopen met de vraag of we hun keuken mogen gebruiken om met de kinderen te koken, in ruil voor een aantal schooltuinbakken”. Twee MBO-scholen (Het Martinuscollege in Grootebroek en het Clusius College in Beverwijk) zorgen voor het maken van de schooltuinbakken en het opkweken van de plantjes. Hiermee ontstaan duurzame verbindingen die er eerst niet waren: “De leerlingen helpen mee om de bakken in elkaar te zetten en er gaan dames van de horecaopleiding mee om voor drankjes en broodjes worst te zorgen.” Richting bedrijven moet je vooral brutaal zijn. Esthers tip: stuur gewoon een e-mail aan de CEO. “Iedereen heeft maatschappelijk ondernemen op zijn website staan. Ik hou ze daar gewoon aan.” Zo heeft ze heel veel voor elkaar gekregen voor de tuin.

Crowdfunden voor de kick en de betrokkenheid
“Ik zou het zo nog een keer doen” zegt Esther als ze terugkijkt op de crowdfundingcampagne. “Crowdfunden is zwoegen, ploegen, bloed, zweet en tranen, maar geeft een kick als je klaar bent”. De blije kinderen en de mooie schooltuin die er straks komt motiveren Esther enorm: “Toen ik hoorde dat kinderen in groep 5 500 euro hadden opgehaald heb ik het hele weekend met een glimlach rondgelopen.” Esther heeft zich vrijwillig ingezet voor de schooltuinen, maar ze zou het andere ondernemers ook aanraden om te crowdfunden: “daardoor heb ik zelf ook meer naamsbekendheid gekregen”. Het heeft Esther in de communicatie geholpen om via haar eigen pagina op Voor je Buurt te crowdfunden: “Je hoeft geen eigen website te bouwen en er is een centrale plaats waar je updates en filmpjes kunt plaatsen en waar mensen reacties geven (…) dat communiceert makkelijk.”

Het heeft Esther geholpen dat ze er in de marketing niet alleen voor stond en dat de communicatie over de schooltuinen van verschillende kanten kwam. Ook de administratieve ondersteuning was prettig: “Je hebt veel aan je hoofd en dan is het fijn dat iemand anders de geldzaken bijhoudt.”

Samen doorbijten
Als Esther de campagne opnieuw kon doen had ze veel hetzelfde gedaan. Maar het brainstormen met het lerarenteam had ze graag eerder georganiseerd. Het bleek moeilijk om de leraren te activeren omdat de schooltuinen ingepland moesten worden binnen het jaarprogramma. Aster van het Voor je Buurt-team is toen langs geweest om met het lerarenteam te brainstormen over leuke crowdfundacties. Vanaf dat moment was er veel meer betrokkenheid in de school. Ook heeft Esther geleerd dat het belangrijk is om zakelijke afstand te bewaren: “Toen we te lang op 54% bleven hangen, ging ik snauwen”. Esther raadt anderen aan om een crowdfundingcampagne altijd minimaal met zijn tweeën te doen: “Het is belangrijk om te kunnen brainstormen met iemand anders. Bij een negatieve spiraal heb je iemand nodig die je daaruit kan halen.” Samen kun je volgens Esther veel beter doorbijten en volhouden als je wordt tegengehouden door mensen die in een bepalende positie zitten. Binnenkort worden de schooltuinen feestelijk geopend.

Wil je meer weten en op de hoogte blijven? Kijk dan op Voor je Buurt en volg Voor je Buurt op Facebook en Twitter.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/crowdfunden-voor-de-kick/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/crowdfunden-voor-de-kick/