Doe de Kennisland Kieswijzer

Welke politieke partij past bij jouw visie op de kennissamenleving?


  • Betrokken KL'ers
21 mei 2010

LET OP: Deze kieswijzer is gemaakt voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2010 en staat alleen nog als naslagwerk online. Resultaten zijn uitsluitend van toepassing op de verkiezingen van 2010.

Stichting Nederland Kennisland lanceert een eigen kieswijzer waarmee iedereen kan bepalen welke partij het beste past waar het gaat om de kennissamenleving. Op de website www.voorkennis.nu staan 22 stellingen over uiteenlopende onderwerpen van onderwijs tot auteursrecht, maar die allemaal te maken hebben met kennis en innovatie. Tegelijk presenteert Kennisland een analyse op basis van de CPB-doorrekening van welke politieke partij het best in kennis investeert. Winnaar is GroenLinks, gevolgd door D’66 en PvdA.

Alle politieke partijen benadrukken in hun verkiezingsprogramma’s het belang van kennis. Ze maken echter verschillende keuzes hoe de Nederlandse kennissamenleving te versterken. Daarom presenteert Kennisland een eigen kieswijzer op basis van de verkiezingsprogramma’s van 11 politieke partijen. Daarmee kan je bepalen welke partij het beste past bij jouw idee van Nederland als kennisland. Moet er, ondanks de bezuinigingen, extra worden geïnvesteerd in onderwijs? Mogen universiteiten selecteren aan de poort? Moet de overheid open source software gebruiken? Moet het auteursrecht worden hervormd? Als je Nederland slimmer wilt maken, zul je keuzes moeten maken. De Kennisland Kieswijzer helpt daarbij.

In alle verkiezingsprogramma’s staan plannen om de kennissamenleving te versterken, maar wat investeren de partijen om die plannen te realiseren? Het CPB heeft negen programma’s doorgerekend. Daarbij is ook gekeken naar investeringen in onderwijs, onderzoek en innovatie. Op basis daarvan heeft Kennisland een ranglijst gemaakt. Deze ranglijst is gebaseerd op vijf indicatoren die door het CPB zijn beoordeeld.

De politieke partij die het best investeert in kennis is GroenLinks. Daarachter volgen D’66 en PvdA. Dan komt de VVD en daarachter een groep die dichtbij elkaar zit: SGP, CDA, SP en ChristenUnie. De PVV eindigt op ruime afstand als laatste.

Wie de Kennisland kieswijzer doet, ziet de ranglijst met een toelichting hoe politieke partijen scoren op het investeren in kennis.

www.voorkennis.nu

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/doe-de-kennisland-kieswijzer/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/doe-de-kennisland-kieswijzer/