Doe mee aan de training ‘podcasts maken’

Werk je aan maatschappelijke vraagstukken en ben je benieuwd hoe je audioverhalen kunt gebruiken om een goed verhaal te vertellen aan een groot publiek? Volg dan nu de beginnerstraining ‘podcasts maken’ samen met Kennisland bij podcastmakers de Kostgangers!


header_img
Microphone

Maker: Juan Alvaro

Rechten:

Original

Download
3 maart 2016

Het medium podcast is de afgelopen jaren steeds populairder++Podcast-explosieDit is niet altijd zo geweest. In 2006 was de podcast nagenoeg dood, maar anno 2016 winnen downloadbare audio-series weer aan populariteit, zodanig dat David Carr, media-columnist voor de New York Times, sprak van een heuse ‘podcast-explosie’. geworden. Podcasts zijn geluidsbestanden (mp3) die makkelijk via bijvoorbeeld programma’s zoals iTunes of Stitcher rechtstreeks op je smartphone gedownload kunnen worden. Podcasts vormen het perfecte medium om een genuanceerd verhaal op een aantrekkelijke manier te vertellen. Enkele eigenschappen van podcasts:

 • Painting pictures in your head – Audio is bij uitstek geschikt om complexe onderwerpen inzichtelijk te maken. Beeld kan zorgen voor afleiding of nodeloze versimpeling van informatie. De afwezigheid van beeld zorgt voor ruimte voor verbeelding en verwondering bij de luisteraar.
 • Fysieke afsluiting – Oordopjes die het geluid direct in je hoofd afleveren zorgen voor een optimale concentratie en bieden ook de kans tot het verwerken van complexere onderwerpen.
 • Bijzondere luisterervaring – Een audioverhaal is een compositie, in plaats van een journalistiek, narratief werkstuk.

Populaire podcasts zijn vooralsnog vaak van Amerikaanse origine, waarbij het aantal downloadsOordopjes die het geluid direct in je hoofd afleveren zorgen voor een optimale concentratie en bieden ook de kans tot het verwerken van complexere onderwerpen. per aflevering bij sommige in de miljoenen loopt. Een aantal voorbeelden zijn Radiolab (5 miljoen luisteraars per uitzending), This American Life (wekelijks 2,2 miljoen luisteraars) ,Planet Money (maandelijks 1,4 miljoen downloads) en Serial. Het medium is ook onder het Nederlandse publiek++Nederlandse podcastsDe mannen van Makersradio maakten een mooie verzamelwebsite van alle Nederlandse podcasts. Deze vind je hier En Nina Polak geeft hier haar top 5 prijs! bezig met een sterke opmars. Zo hebben podcasts van  de Week van NUtech, de verhalenserie Toendra of de interviewserie van de Correspondent een groeiende schare luisteraars.  

De training

Bij Kennisland herkennen we de kracht van verhalen voor maatschappelijke vernieuwing. Zelf werken we met verhalen van onder andere buurtbewoners in social labs++Verhalen in social labsBekijk hier hoe we verhalen van jongeren verzamelen in een blog op Medium, om ze vervolgens te gebruiken voor het ontwerpen van prototypes en interventies.. Dit doen we meestal door de verhalen op te schrijven. Maar we willen graag ons instrumentarium uitbreiden en oefenen met audioverhalen maken. We zijn daarom op zoek gegaan naar een partij die een podcasttraining kan verzorgen. En jij kunt aan de training meedoen!

Kom je ook regelmatig prachtige verhalenvertellers (buurtbewoners, vernieuwers, politici, ondernemers) tegen in je werk en wil je leren van hun verhalen een podcast te maken? Volg dan samen met ons deze training over ‘podcasts maken’.Kom je ook regelmatig prachtige verhalenvertellers tegen in je werk en wil je leren van hun verhalen een podcast te maken? Volg dan samen met ons deze training over ‘podcasts maken’. Je wordt getraind door de ervaren podcastmakers de Kostgangers. Na afloop van de training heb je:

 • een helder idee over het medium podcast en hoe je het kunt gebruiken;
 • inzicht in welk podcast-format het best bij je organisatie, je werkzaamheden, kennis en type klanten of publiek past;
 • een in koppels geproduceerde, gemonteerde en gepubliceerde ‘proefpodcast’ met een goed verhaal op basis van verschillende interviews, persoonlijke duiding in voice-over, afwisselende montage en ondersteuning van muziek.

Deze training is ontwikkeld door Nora van der Linden, Marlieke Kieboom (Kennisland), Daniëlle Emans en Geert van de Wetering (Kostgangers).

Wanneer?

 • 4 april 9:30 – 17:00 uur
 • 18 april 9:30 – 17:00 uur
 • 4 mei 13:00 – 17:00 uur

Waar?

Spring House, De Ruijterkade 128, Amsterdam

Kosten?

€550,- (excl. btw) per persoon inclusief 2x lunch en gebruik apparatuur

Interesse?
Stuur een e-mail aan Nora van der Linden (
nl@kl.nl). Zet daarin wat je werkveld is en hoe je de podcast wilt inzetten. Zo weten de podcast-trainers wat ieders achtergrond en motivatie is.

NB: Deze training is bedoeld voor beginners. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 


 

Programma

Bekijk hoe het programma van de podcasttraining er per dag uit ziet:

Trainingsdag 1: 9.00 – 17.00 uur

 • Podcast-Renaissance – Een introductie in de wereld van de radio-podcasts. Geschiedenis, oorzaak van huidig succes en verschillende stijlen.
 • Storytelling – De basics: hoe zorg je ervoor dat je met een podcast geen versimpelde versie van je verhaal maakt, maar juist ruimte geeft aan nuance en verdieping?
 • Brainstorm – We geven een overzicht van de vormen (formats) die podcast te bieden hebben en denken mee met de makers in welke vorm zij het medium het beste kunnen toepassen in hun individuele praktijk. Op basis van een ieders invalshoek maken we koppels.
 • Research – Samen met de montage de grootste brok in onze producties, waarom eigenlijk? We bespreken research als het fundament van ieder verhaal.
 • Opname – Oefenen met opname-apparatuur en interviewtechnieken: hoe haal je bruikbaar ‘podcastmateriaal’ uit een gesprek?

Doen: Opname buiten trainingsdag

Op basis van de oefening tijdens de eerste trainingsdag neemt elk koppel zelfstandig twee interviews op van maximaal een half uur.

Trainingsdag 2: 9.00 – 17.00 uur

 • Terugkoppeling interviews – Korte terugkoppeling over de afgenomen interviews; hoe ging het? Wat heb je opgenomen? En vooral: waar zit je verhaal?
 • Spotten – Selecteren van geschikt podcast-materiaal uit de opgenomen audio: werkwijze en tips.
 • Scripting – Podcasts maken gaat niet alleen om audio opnemen, ook tekstschrijven en presenteren, of zelfs acteren hoort erbij. Oefenen!
 • Montage – De kunst van knippen en plakken. Basis uitleg over montagesoftware. Puzzelen aan een goed verhaal aan de hand van het bestaande audiomateriaal (storytelling). Muziek, ook over bronnen en licenties.

Doen: Afronden montage

Tijdens de trainingsdag bouwen we samen aan de beginselen van het verhaal door een selectie te maken, de voice-over te schrijven en door te oefenen met montagesoftware. Het is verstandig om na afloop van de trainingsdag nog tijd te reserveren om de podcast af te monteren.

Trainingsdag 3: 13.00 – 17.00 uur

 • Feedback op producties – Gezamenlijk beluisteren we de producties en geven we feedback.
 • Distributie – Waar en hoe publiceren we de producties? We behandelen welke kanalen geschikt zijn voor de publicatie van podcasts.
 • Evaluatie van de training.

Over de Kostgangers

De Kostgangers (sociaal psycholoog Daniëlle Emans en journalist Geert van de Wetering) zijn nieuwsgierig naar de menselijke ervaring, dat kan in de wereld van de economie, kunst of wetenschap zijn. We schetsen in onze podcasts een beeld van hoe we ons als mens gedragen en stellen de vraag ‘waarom?’. Op zoek naar inzicht vragen we niet alleen onderzoekers hun bevindingen toe te lichten, maar ook mensen met een persoonlijk verhaal. En dat verhaal zit ‘m soms in een bijzondere ervaring en soms in verrassend herkenbaar gedrag.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/doe-mee-aan-de-training-podcasts-maken/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/doe-mee-aan-de-training-podcasts-maken/