Een halfjaar Het Geluid van Nederland

Een goede gelegenheid om iets te zeggen over de resultaten, waar we erg trots op zijn.


  • Betrokken KL'ers
31 januari 2013

Het Geluid van Nederland is inmiddels ruim een halfjaar online. Dat is een goede gelegenheid om iets te zeggen over de resultaten, waar we erg trots op zijn. We hebben een goed werkende website en mobiele apps ontwikkeld. Ook de lancering was zeer succesvol. Zo hebben vrijwel alle grote Nederlandse radiostations aandacht besteed aan het initiatief. Sinds de lancering eind mei 2012 heeft de website zo’n 11.000 unieke bezoekers gehad. Daarnaast wordt de Geluid van Nederland SoundCloud-groep goed bezocht en zijn de geluiden meer dan 30.000 keer afgespeeld. Er zijn bijna 7.000 geluiden gedownload voor hergebruik. 

De meeste geluiden zijn afkomstig van Beeld en Geluid, dat voor dit project ruim 2.000 geluiden beschikbaar stelt. Het crowdsourcen van nieuwe geluiden verloopt moeizamer dan verwacht. Het Geluid van Nederland heeft nu iets meer dan 200 bijdragen ontvangen van ongeveer 40 mensen. Ook al bestaan er vele manieren om geluid bij te dragen (via de site, via de apps en via SoundCloud), toch lijkt de drempel nog steeds hoog te liggen. Dit is iets waar wij in de toekomst rekening mee houden.

Er zijn verschillende competities georganiseerd om de geluiden van het project te hergebruiken. Voor de soundlogo-competitie hebben we 5 inzendingen gehad. Voor de wedstrijd om een eigen muzikale productie te maken hebben we ook 5 interessante producties ontvangen. De geluiden van het Geluid van Nederland zijn beschikbaar gesteld aan opencultuurdata.nl (een ander project van Beeld en Geluid en Kennisland). Open Cultuur Data heeft in 2012 een app-competitie gehouden met 35 beschikbare datasets. Softwareontwikkelaars werden uitgedaagd om met deze datasets innovatieve apps te ontwikkelen. Van de 27 inzendingen gebruiken er twee (Sounds visual en Mix van Nederland) de dataset van Het Geluid van Nederland.

Kennisland en onze projectpartners Beeld en Geluid en De Auditieve Dienst hebben in dit project veel ervaring opgedaan met crowdsourcing en publieksparticipatie. Kennisland en Beeld en Geluid hebben al ruime ervaring met crowdsourcing van video, tags en tekst, ook al zijn iedere doelstelling en doelgroep verschillend. Bij geluid merken we vooral dat veel geluid nog niet born digital is en dat archieven digitaliseren veel werk is. Dat maakt de drempel voor bijdragen aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld metadata-crowdsourcing (zoals bijvoorbeeld Mapit1418). Ook de kwaliteitseisen voor geluid luisteren erg nauw. 

Er zullen op korte termijn de nodige verbeteringen aan Het Geluid van Nederland worden doorgevoerd. Goed nieuws is dat Beeld en Geluid het voornemen heeft ook na de projectperiode het project verder te ontwikkelen. Daar valt dus nog meer nieuws van te verwachten!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/een-halfjaar-het-geluid-van-nederland/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/een-halfjaar-het-geluid-van-nederland/