Eerste project Voor je Buurt succesvol

Het doel was om de gladheid in hun buurt te bestrijden zodat ook ouderen in winterse tijden veilig de straat op kunnen. Ze hebben 2.168 euro opgehaald, dat is 108% van het gevraagde bedrag.


  • Betrokken KL'ers
2 april 2013

Voor je Buurt is een crowdfundingplatform voor bewoners die zelf initiatieven in hun eigen buurt willen starten. Riek, Wim en Leo uit Delft hebben als allereerste gebruik gemaakt van Voor je Buurt om hun project van de grond te krijgen. Het doel was om de gladheid in hun buurt te bestrijden zodat ook ouderen in winterse tijden veilig de straat op kunnen. Ze hebben 2.168 euro opgehaald, dat is 108% van het gevraagde bedrag. Een groot succes dus! 

Geld én hulp

Naast geld ophalen kun je via Voor je Buurt ook hulp inschakelen. Zo kun je aan bedrijven in de buurt vragen om materiaal of ruimte. Je kunt ook vragen om een helpende hand of kennis. Riek, Wim en Leo hebben bijvoorbeeld via Voor je Buurt gevraagd of ze gebruik kunnen maken van iemands opslagruimte, zodat ze de sneeuwscheppen en dikke jassen gemakkelijk kunnen opslaan. Dat was binnen de kortste keren geregeld. Op dezelfde manier hebben ze ook vrijwillige sneeuwschuivers gevonden en tussenpersonen die als ogen en oren van de buurt aangeven waar het sneeuwteam moet uitrukken. 

Op www.voorjebuurt.nl staan inmiddels vier projecten. Onder andere het project Fiets je Blij dat de lange fietsroute van IJburg naar het centrum van Amsterdam aantrekkelijker wil maken, zodat meer mensen kiezen voor de fiets in plaats van de auto. De eerste stap is het omtoveren van een oud elektriciteithuisje tot een kleurrijk en lichtgevend kunstobject. Een ander project op de Voor je Buurt-website is The Big Grill, een gepimpte versie van de buurtbarbecue waarbij buurtteams in verschillende gewichtsklassen strijden om de titel Grillmeister van Amsterdam-West. Ook in Wormerveer worden verwoedde pogingen gedaan om de buurt te verbeteren. Esther wil niks liever dan een simpel veldje naast twee scholen transformeren tot een groen paradijs waar kinderen hun eigen groente kunnen verbouwen. Deze groenten vormen weer de basis voor heerlijke buurtdiners waar iedereen die heeft meegeholpen mag aanschuiven. Lekker en lokaal dus!

Voor je Buurt Academie

Crowdfunding is een alternatief voor de gebruikelijke manieren van financieren en kent een geheel eigen dynamiek. Je moet bijvoorbeeld leuke tegenprestaties voor donaties verzinnen, een goede en persoonlijk videoboodschap maken en mensen echt om hulp durven vragen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In de Academie geven we tips voor het laten slagen van je project.

Kom maar op met die buurtinitiatieven

Met Voor je Buurt kun je ervoor zorgen dat je idee voor de buurt werkelijkheid wordt. Neem eens een kijkje op de website en ondersteun een bestaand project of neem zelf het initiatief en start een project in je eigen buurt. Of wijs anderen met een goed idee op dit platform. We zijn benieuwd of de projecten die er nu op staan hun doelbedrag zullen halen. Er is plek voor veel meer initiatieven, dus kom maar door!


Voor je Buurt is een initiatief van Netwerk Democratie en Kennisland. Voor je Buurt is mogelijk gemaakt met steun van het vfonds, stichting DOEN en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/eerste-project-voor-je-buurt-succesvol/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/eerste-project-voor-je-buurt-succesvol/