Experimenteren met ICT, kunst en verhalen voor verbeelding van de toekomst
Hoe kunnen ICT, kunst en verhaalstructuren bijdragen aan de verbeelding van een sociale, duurzame toekomst?
- Betrokken KL'ers
Op 16 en 17 oktober namen Chris Sigaloff en Marlieke Kieboom deel aan de bijeenkomst ‘Envisioning a Socially Sustainable Future: Models, Narratives and Art’ in Venetië, Italië. Het doel van de bijeenkomst was om 50 deelnemers met gevarieerde achtergronden en nationaliteiten een aantal levensvatbare projectvoorstellen te laten ontwerpen rond de vraag: Hoe kunnen ICT, kunst en verhaalstructuren bijdragen aan de verbeelding van een sociale, duurzame toekomst?
Aftasten en formuleren
De deelnemers hadden voorafgaand aan de bijeenkomst 30 ideeën aangeleverd. Hieruit werden 7 thematische hoofdlijnen gedestilleerd, die werden gepresenteerd door de deelnemers op de eerste dag. Onder andere Brigitte Bloksma (Marres Projects, Nederland), Bryan Boyer (Helsinki Design Lab, Finland) en Andrew Feenberg (Simon Fraser University, Canada) deelden hun idee over kunst als onderzoeksinstrument, strategisch design voor sociale innovatie en burgerschap in een technologisch tijdperk. Online werden verschillende achtergrondartikelen geplaatst, waaronder het manifest over duurzame, sociale innovatie van (o.a.) David Lane, en een grondig artikel van Prof. Dr. Sander van der Leeuw. In het artikel vraagt van der Leeuw zich in historisch perspectief af hoe duurzaam onze huidige innovatiemaatschappij werkelijk is?
Oppakken en doorzetten
Op dag 2 werd het experiment voortgezet en vormden zich 5 werkgroepen rond thema’s die kunnen uitgroeien tot gewaagde onderzoeksprojecten met een ICT- of kunstcomponent. Zo bedacht groep 1 een verhalengenerator: een door ICT ondersteund systeem dat verhalen genereert waarbij een kunstvorm heeft geleid tot sociale verandering – en in het bijzonder tot een grotere sociale cohesie en samenwerking. Groep 2 wilde een modern gilde vormen met 5 innovatieve ‘swat teams’. De 5 teams willen radicaal experimenteren met nieuwe samenwerkingsvormen aan de hand van actieonderzoek over online en offline games tussen de overheid en de maatschappij. De ideeën worden momenteel uitgewerkt tot projectvoorstellen die kunnen worden ingediend bij INSITE om verdere Europese coördinatie mogelijk te maken.
Wat is INSITE?
Kennisland is lid van het INSITE-netwerk. INSITE is een coördinatieorgaan dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het platform valt onder ‘De Digitale Agenda voor Europa’ (DG Connect) en handelt over ‘De innovatiemaatschappij, duurzaamheid en ICT’. Het consortium bestaat uit wetenschappers en practitioners uit een gevarieerd aantal disciplines en organisaties.