Filmpjes in de Zendtijd Politieke Partijen

Hoogte- en dieptepunten van 50 jaar politieke campagnefilmpjes.


  • Betrokken KL'ers
12 september 2012

Vandaag maakt Nederland de gang naar de stembus – hebben de verkiezingsspotjes enige invloed op de keuze? De meeste mensen kunnen wel enkele hoogte- en dieptepunten van 50 jaar politieke campagnefilmpjes noemen: Hans Janmaat met bloemstuk, Trots op Nederland met het 'water aan de lippen' of een wandelende Van Mierlo uit 1967. Afgelopen zondag, 9 september, presenteerden Kennisland, Beeld en Geluid en De Balie een programma over 50 jaar filmpjes in de Zendtijd Politieke Partijen.

Er werd gedebatteerd door Eddy Terstall (die zelf enkele ZPP-filmpjes maakte), Hans Aarsman en Reinier Heutink (Ipsos Synovate). Veel spotjes laten aan professionaliteit nogal wat te wensen over, maar geven juist daarom weer veel om over te praten: wat zeggen ze over de tijd en vooral het DNA van de partij erachter?

Cabaretier Erik van Muiswinkel sloot af met zijn roemruchte Janmaat-typetje en drukte de volle zaal in zijn toegift op het hart dat deze filmpjes, hoe knullig soms ook, niet verloren mogen gaan.

De filmpjes werden gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst.

Bekijk de foto's

Gastheer Pieter Hilhorst in gesprek met Hans Aarsman, Eddy Terstall en Reinier Heutink. ——- Foto © Babet Hogervorst

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/filmpjes-in-de-zendtijd-politieke-partijen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/filmpjes-in-de-zendtijd-politieke-partijen/