Finalisten International Business Lounge Apps for Europe

Apps for Europe maakt de eerste 10 finalisten voor de International Business Lounge bekend die hun opendata-app op Future Everything pitchen.


 • Betrokken KL'ers
11 maart 2014

Apps for Europe heeft de 10 finalisten van de eerste International Business Lounge bekendgemaakt. De 10 finalisten zullen hun opendata-apps presenteren en pitchen op het festival Future Everything in Manchester op 31 maart en 1 april. i-Kringloop, winnaar van de Amsterdam Business Lounge, en de Open Cultuur Data-app Muse Open Source van Glimworm-IT zullen in Manchester Nederland vertegenwoordigen.

De tien finalisten zijn (in alfabetische volgorde):

 1. BikeCityGuide
  Deze app is gemaakt door twee voormalige fietskoeriers en begeleidt fietsers naar fietsvriendelijke wegen met minder verkeer voor een veilige en gemakkelijke fietstocht. Routes zijn offline beschikbaar. De app adviseert ook over tochten die bezienswaardigheden in de stad met elkaar verbinden. Er zijn al pakketten voor meer dan dertig Europese steden beschikbaar en er worden telkens nieuwe steden toegevoegd. Er is een online stempagina die gebruikers aanmoedigt om te stemmen voor de volgende stad die toegevoegd moet worden.
   
 2. Carambla 
  Een app waarmee je de dichtstbijzijnde en goedkoopste parkeerplaatsen in België kunt vinden. Veel verkeer in steden wordt veroorzaakt door bestuurders die een parkeerplaats zoeken. Deze app vermindert de tijd die nodig is om een parkeerplaats te vinden, evenals je CO2-voetafdruk. Er worden twee soorten parkeerplaatsen aangeboden: mensen die hun ongebruikte parkeerplaatsen willen verhuren en parkeergarages die hun bezetting willen maximaliseren.


   

 3. CarbonCulture
  Een digitaal platform waarop communities kunnen samenwerken om energie- en koolstofbesparingen te meten voor bedrijven, steden en gemeenschappen. Het platform verbindt technische en culturele componenten in een samenhangend systeem. Het systeem wordt al gebruikt door diverse Britse ministeries, waaronder DEFRA en de Cabinet Office. CarbonCulture is een initiatief van More Associates.
   
 4. Cloud'N'Sci.fi
  Een marktplaats waarop algoritmische data verstrekt worden, waardoor ruwe data meer waarde krijgen. Het voorziet in de algoritmes en helpt bij contractonderhandelingen tussen de makers van de algoritmes, ontwikkelaars en bedrijven. Hierdoor kunnen ontwikkelaars en de makers van de algoritmes hun bedrijven opschalen.
   
 5. iKringloop
  Deze app stelt gebruikers in staat om zichzelf in drie eenvoudige stappen te ontdoen van ongewenste items: neem een foto, selecteer de categorie en de staat van het item en deel deze. iKringloop deelt het item met buren, tweedehandswinkels, gemeenten en organisaties die deze items verzamelen. De app kan ook gebruikt worden om inkoopprogramma’s van deelnemende winkeliers te vinden. iKringloop heeft al een samenwerkingsverband met de stad Amsterdam.
   
 6. Muse Open Source
  Dit is een opensourcesoftwareplatform dat een iPad-app publiceert voor digitale collecties met API's. Het creëert een intuïtieve en interactieve ervaring voor eindgebruikers en stelt data-eigenaren in staat om te profiteren van het online collaboratief organiseren en delen van digitale collecties waardoor het nieuwe waarde en relevantie voor hen toevoegt. Er zijn al apps gemaakt met de API’s van het Rijksmuseum en Europeana. Muse Open Source is gemaakt door Glimworm IT.


   

 7. Nearhood
  Een hyperlokaal mediaplatform dat alles gerelateerd aan een wijk bij elkaar brengt. Het platform maakt gebruik van verschillende opendatabronnen en linkt de informatie aan specifieke locaties. Het biedt lokale bedrijven een uniek realtime marketingkanaal en fungeert ook als een dienst om bewoners met hun buren te verbinden. Het is met succes uitgetest in wijken van Helsinki. Nearhood is gemaakt door Born Local.
   
 8. Nostalgeo
  Een app die recente foto’s van straten met oude postkaarten combineert en op die manier straatbeelden van het verleden creëert. Het maakt gebruik van bestaande open data en vraagt mensen uit heel Europa om hun oude ansichtkaarten online te zetten. Gebruikers kunnen eigen wandelingen maken op basis van deze oude kaarten en postkaartverhalen. Nostalgeo is gemaakt door Nazka Mapps.
   
 9. OldMapsOnline
  Een app en platform dat gebruikers in staat stelt om de schoonheid van historische kaarten te ontdekken op basis van een geografische locatie; de gebruiker kan een virtuele reis terug in de tijd maken. Het vereenvoudigt de toegang tot de grote kaartcollecties van culturele erfgoedinstellingen. De data worden verrijkt door exacte geografische locaties met behulp van crowdsourcingtechnologie. OldMapsOnline is gemaakt door Klokan Technologies.
   
 10. Second Take
  Deze app downloadt historische beelden van publieke databases op basis van de positie van de gebruiker. Deze beelden worden vervolgens toegevoegd aan de live camerabeelden van je telefoon. Nadat je een foto maakt, werkt de app de locatie bij van het originele beeld. De gebruiker kan de twee beelden vervolgens met elkaar vergelijken, delen of opslaan en door de beelden grasduinen.


  Apps for Europe is een thematisch netwerk dat competities rondom open data organiseert, winnaars stimuleert om eigen ondernemingen te starten en daarmee zoveel mogelijk sociaal-economische impact tracht te genereren. Kennisland is een van de partners in het project.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/nieuwe-kaders-voor-europees-digitaal-beleid/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/nieuwe-kaders-voor-europees-digitaal-beleid/