Kennisland helpt met vrijgeven oorlogsbronnen

Het is belangrijk dat cultureel erfgoed publiek toegankelijk is. Kennisland helpt bij het project WO2 Open Data depot waarin een selectie van bijzonder WO2-materiaal vrijgegeven wordt als open data.


header_img
Chocolade wordt uitgedeeld door geallieerden

Geallieerden delen chocolade uit aan Nederlandse burgers tijdens hun opmars in Nederland, 22 september 1944.

Rechten:

Original

Download
Geallieerden delen chocolade uit aan Nederlandse burgers tijdens hun opmars in Nederland, 22 september 1944.
7 november 2017

Het is belangrijk dat cultureel erfgoed publiek toegankelijk is. In het project WO2 Open Data Depot++WO2 Open Data DepotHet Netwerk Oorlogsbronnen, een samenwerking van archieven en andere culturele instellingen, stelt een depot samen van erfgoedmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog die vrij te gebruiken is voor iedereen. van het Netwerk Oorlogsbronnen, houdt Kennisland zich onder meer bezig met de vraag wanneer oorlogserfgoedmateriaal vrijgegeven kan worden. Daarnaast beantwoorden we vragen over het clearen van rechten, de duur van het auteursrecht bij problematische werken en over het optimaal stimuleren van hergebruik.

Kennisland werkt mee aan het vrij beschikbaar krijgen van een rijke collectie van erfgoedmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Kennisland zet zich in om deze kennis en informatie zo breed mogelijk beschikbaar te stellen, of het nou gaat om overheidsinformatie, cultuur, erfgoed of onderwijsmaterialen. Kennisland begeleidt hiervoor onder andere erfgoedinstellingen++KL en erfgoedLees hier meer over ons werk in de erfgoedsector. bij Het project WO2 Open Data depot maakt een selectie van bijzonder WO2-materiaal beschikbaar als open data. problemen rondom het auteursrecht++AuteursrechtLees bijvoorbeeld de door Kennisland geschreven Open Data Reader. en de bescherming van persoonsgegevens++PublicatieEerder dit jaar schreef Maarten de publicatie “Bescherming Persoonsgegevens in Oorlogstijd” voor het Netwerk Oorlogsbronnen. .

Het project WO2 Open Data depot maakt een selectie van bijzonder WO2-materiaal beschikbaar als open data. Dat betekent dat dit materiaal bruikbaar is voor iedereen zonder dat daarvoor toestemming nodig is of kosten aan verbonden zijn. Het materiaal is daardoor geschikt voor hergebruik in het onderwijs, onderzoek en publicatie op platforms als Wikipedia. Op deze manier verrijkt het open materiaal onze toegang tot erfgoedmateriaal en geeft het ons context aan het materiaal.

Volg de voortgang van dit project op de site van het Netwerk Oorlogsbronnen. Vragen? Neem contact op met Maarten.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/kennisland-helpt-met-vrijgeven-oorlogsbronnen/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/kennisland-helpt-met-vrijgeven-oorlogsbronnen/