Muse App wint goud in Open Cultuur Data Competitie

De uitdaging van de competitie was om het culturele veld verder te brengen met apps die bijdragen aan het vergroten en verbeteren van het publieksbereik.


  • Betrokken KL'ers
20 januari 2013

Op 16 januari zijn de winnaars van de nationale Open Cultuur Data Competitie bekendgemaakt. Dit gebeurde op de nieuwjaarsborrel die het Open Cultuur Data netwerk samen met Hack de Overheid organiseerde. Goud ging naar de Muse App van Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster. De uitdaging van de competitie was om het culturele veld verder te brengen met apps die bijdragen aan het vergroten en verbeteren van het publieksbereik.

Muse App

Voor de competitie waren maar liefst 27 inzendingen (www.opencultuurdata.nl/apps-2012). Het was een ‘close call’, maar de jury besloot Muse App van Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster het goud om te hangen en de bijbehorende cheque van €3.000 te geven. Met de Muse App kun je een eigen kunstwerk samenstellen met fragmenten uit wereldberoemde ‘oude meesters’. De jury over Muse App: “De eerste geslaagde poging om een echt creatieve webtool voor musea te ontwikkelen”.

Zilver, brons en Nationaal Archief-prijs

Zilver was er voor Histagram van Richard Jong, waarmee foto’s uit de ANEFO-collectie een nieuw leven als digitale ansichtkaart krijgen. Brons ging naar SimMuseum van Hay Kranen, een webgame waarmee je museumdirecteur kunt spelen. De speciale Nationaal Archief-prijs werd uitgereikt aan de beste app die gebruik maakt van de ANEFO persfotocollectie: Tijdbalk.nl van Arjan den Boer. Nationaal Archief-directeur Martin Berendse en Sandra Rientjes van Wikimedia Nederland vonden dit “een mooie combinatie van meerdere datasets”.

Groter publieksbereik met apps

Het netwerk Open Cultuur Data (www.opencultuurdata.nl) organiseerde dit jaar voor het eerst een competitie voor toepassingen die gebruik maken van open data van culturele instellingen. De uitdaging was om, naast het vergroten van het publieksbereik, ontwikkelaars in Nederland in aanraking te brengen met (aanbieders van) open data-collecties. Op dit moment zijn er 35 van dergelijke datasets beschikbaar, maar dit aantal zal in de toekomst zeker nog groeien. De jury bestond uit Johan Oomen (Beelden voor de Toekomst / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Martin Berendse (Nationaal Archief), Martijn Pannevis (Skylines), Sandra Rientjes (Wikimedia Nederland) en Paul Keller (KL, Creative Commons Nederland).

Competitie

De competitie werd mogelijk gemaakt door het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst (www.beeldenvoordetoekomst.nl) en het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). Meer informatie op www.opencultuurdata.nl/competitie.

Links naar de winnende apps:
Muse App (goud): www.museapp.org
Histagram (zilver): www.frontwise.nl/lab/histagram/
SimMuseum (brons): simmuseum.haykranen.nl/

Tijdbalk.nl (Nationaal Archief-prijs): tijdbalk.nl/

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/nieuwe-kaders-voor-europees-digitaal-beleid/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/nieuwe-kaders-voor-europees-digitaal-beleid/