OER-Konferenz 2013

Lisette was bij de OER-Konferenz 2013 in Berlijn. Hier werden de voorbereidingen getroffen voor het schrijven van een Europese policy paper over open leermiddelen.


  • Betrokken KL'ers
18 september 2013

Afgelopen weekend werd in Berlijn de OER-Konferenz 2013 gehouden door Wikimedia Deutschland. Tijdens de conferentie over Open Educational Resources (lees hier meer) werd er een workshop georganiseerd door Creative Commons Polen over het schrijven een Europese policy paper. In deze paper zal uiteengezet worden waarom opencontentlicenties zo belangrijk zijn bij de ontwikkeling van leermiddelen, namelijk de mogelijkheden om te gebruiken, aan te passen en weer te delen. Dit Creative Commons-project zal een jaar duren en Kennisland zal hiervoor input leveren. 

Het optimistische van de workshop waren de verhalen uit de Europese landen. Niet alleen Nederland heeft stappen gezet op het gebied van OER met het platform Wikiwijs, ook onze zuiderburen hebben met het Vlaamse KlasCement groot succes: al meer dan 50.000 mensen zijn lid van de website. In Noorwegen boekt het platform NDLA enorme vooruitgang in het onderwijs. Alle content op NDLA is Creative Commons gelicenseerd.

Dit zijn alleen nog maar de nationale platforms. Ook steeds meer docenten wijden zich aan het ontwikkelen van eigen lesmateriaal, als aanvulling op de standaard lesmethode. Dit uploaden ze op hun eigen website, die van de school, of op sites als YouTube. Dit is een positieve ontwikkeling die een betere kwaliteit onderwijs tot gevolg kan hebben. Docenten kunnen zich met eigen lesmateriaal beter richten op de wensen van hun leerlingen, sneller nieuwe ontwikkelingen doorvoeren in de lesstof en hun mededocenten de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van de nieuwe resources.

Er is alleen nog niet veel bewustzijn over de gevolgen van het auteursrecht op deze leermiddelen. Daarom is het belangrijk dat er een beleid ontstaat over OER waarbij openheid voorop staat.

De conferentie was een succes, de plannen voor de policy paper zijn gemaakt. Hierover later meer. 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/terugblik-out-of-office-28-wat-artistiek-leiders-ons-kunnen-leren-over-leiderschap/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/terugblik-out-of-office-28-wat-artistiek-leiders-ons-kunnen-leren-over-leiderschap/