Onderwijs Pioniersdag 4: ‘De Toekomst’

De vierde en laatste Onderwijs Pioniers-bijeenkomst ging over de vraag: hoe gaan we de toekomst in?


  • Betrokken KL'ers
3 april 2013

De vierde en laatste Onderwijs Pioniers-bijeenkomst ging over de vraag: hoe gaan we de toekomst in? We keken wat de afgelopen maanden waardevolle acties waren geweest en legden zo een basis voor het verduurzamen van de initiatieven.

De tijdlijn.

Highlights benoemen en erover opscheppen

De Pioniers zaten nog maar net met een kop koffie toen ze door special guest Sarah Schulman opgeroepen werden om te gaan staan. Deze Texaanse doctor en schrijfster is expert op het gebied van methodes om problemen op te lossen. Ze begeleidde de Pioniers bij een reflectieve opdracht. Op de grond lag (letterlijk) een tijdlijn. Aan de Pioniers de taak om het absolute hoogtepunt van het afgelopen jaar te kiezen en plaats te nemen op de maand waarin dit gebeurde. Bij elke maand was er wel een Pionier die over een positieve doorbraak kon vertellen. In het eerste deel van het schooljaar ging het vooral om ‘de eerste keren dat…’, in het midden van het jaar bestonden de hoogtepunten vooral uit het leggen van contacten met andere scholen of partijen, en in het laatste deel viel vaak de term energy boost. Dit gaf een mooi beeld van de Pioniers door het jaar heen’.

Vervolgens maakten we een grote stap in de toekomst. De Pioniers kwamen terecht in 2014 en stonden met een glas champagne op het punt om te proosten op al het geweldigs wat de afgelopen twee jaar gebeurd was. De bedoeling was om het bereikte succes zoveel mogelijk aan te dikken om zo stiekeme ambities naar boven te laten komen. De Pioniers konden goed putten uit hun successen. Zo is het inmiddels iedere dag Taaldag en heeft Marco Pastors de eisen omhoog geschroefd omdat de kinderen steeds beter presteren. Ook weten de leerlingen die meedoen aan ‘De wereld buiten binnen handbereik’ in groep 7 alles al van topografie waardoor de leraren niet meer weten wat ze met groep 8 moeten doen, en presteren kinderen uit zogenaamde achterstandswijken beter dan de rest dankzij de Biblioplus. 

Champagne!

Strategieën voor duurzaamheid

De opschepoefening zette de ambities op scherp. Maar hoe werk naar je ambitie toe? Als je goed kijkt naar de verhalen van de Pioniers zijn daar vele strategieën in te herkennen die bijdragen aan het verwerkelijken van de projecten. Kennislander Marlieke Kieboom gaf hierover een mini lecture. Ze lichtte toe dat de strategieën kunnen worden verdeeld over drie dimensies: de competenties van de Pionier zelf, zijn (sociale) omgeving en het concept van het idee. Zo ontwikkel je als Pionier bepaalde vaardigheden, zet je je omgeving (collega’s, de schoolleiding, de buurt) in beweging en zet je stappen om van een idee naar een concept te komen.

Maar welke strategieën helpen het beste om je concept te verduurzamen? En zijn er nog meer te bedenken dan de strategieën die al benoemd zijn? In groepjes gingen de Pioniers hiermee aan de slag. Ze bespraken welke strategieën ze wel of niet hebben uitgeprobeerd en of deze nuttig waren. Hierdoor konden ze bepalen welke strategieën ze in de toekomst nog gingen inzetten. De tips die ze elkaar gaven waren onder andere: collega’s zelf laten bepalen hoe ze kunnen bijdragen, je eigen successen zien en ook laten zien aan anderen, het project koppelen aan het schoolbeleid, het project overdragen, manieren om geld beschikbaar te krijgen en studenten betrekken. Ook de motto’s uit de tweede Pioniersdag werden weer genoemd: Durf te delen! Durf te vragen!

Breakout-sessie.

Afsluiting

Dit was alweer de laatste Pioniersdag van de Onderwijs Pioniers primair onderwijs 2012-2013. Het lijkt kort geleden dat er op de eerste bijeenkomst in oktober plannen werden gemaakt voor dit schooljaar, maar intussen is er veel veranderd. Veel van de plannen zijn inmiddels realiteit geworden! Omdat dit een speciale dag was, stelde een van de Pioniers voor om uit eten te gaan. Met een flinke delegatie hebben we heerlijk gegeten en gezellig geproost in het Amsterdamse Westerpark. Aan de enthousiaste gesprekken te horen is er weer een geïnspireerde generatie Pioniers opgestaan die in alle hoeken van het Nederlandse onderwijs zullen blijven pionieren. Maar voordat ze echt ‘uitvliegen’, op naar de feestelijke slotbijeenkomst en uitreiking van de Pionierstrofee op Nyenrode! 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/onderwijs-pioniersdag-4-de-toekomst/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/onderwijs-pioniersdag-4-de-toekomst/