Op weg naar de smartphonevrije school

De kogel is door de kerk: scholen moeten actief smartphonebeleid maken van het ministerie. Terwijl er van bovenaf aan dit hoofdlijnenakkoord werd gewerkt, liep Kennisland de afgelopen maanden mee in de praktijk op het Amstelveen College. In februari nam de school al het besluit om het nieuwe schooljaar als smartphonevrije school te starten. Maar met een besluit alleen ben je er nog niet.


header_img
Smartphonevrije school

Illustratie met het Amstelveen College

Maker: Kennisland

Rechten:

Download
20 juli 2023

De roep om duidelijkheid klonk al geruime tijd, en nu is die er dan: mobiele telefoons en andere apparaten worden niet meer toegestaan in de klas, tenzij ze educatief worden gebruikt tijdens de les. Dat is afgesproken in een hoofdlijnenakkoord tussen het ministerie van OCW en organisaties van leerlingen, ouders, leraren en schoolbestuurders. Scholen wordt gevraagd, voor zover dat nog niet het geval is, actief beleid te maken op dit ‘nee, tenzij-principe’. Het is vervolgens aan de scholen zelf om hiervoor met leraren, ouders en leerlingen de exacte regels af te spreken zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. 

 


Lees hier meer over hoe wij het Amstelveen College ondersteunen en hoe we samen met leerlingen, ouders en onderwijspersoneel invulling geven aan het besluit om helemaal smartphonevrij te worden. Wat is er nodig om dit te laten werken?


Toolkit smartphonevrije scholen in de maak

Een school smartphonevrijEen smartphonevrije school vereist een verschuiving in het denken van leerlingen, ouders en leraren, over hoe technologie een rol speelt in het leerproces en het dagelijks leven. maken is meer dan beleid invoeren, het is een cultuurverandering en vergt collectieve inspanning. Het gaat niet alleen om het weren van smartphones uit de klas, maar ook om een nieuwe norm en mentaliteit rondom het gebruik van technologie in het onderwijs. Een smartphonevrije school vereist een verschuiving in het denken van leerlingen, ouders en leraren, over hoe technologie een rol speelt in het leerproces en het dagelijks leven.

Na de zomer publiceren we handvatten en geleerde lessen, zodat andere scholen er hun voordeel mee kunnen doen. We maken samen met de VO-raad, Kennisnet en een aantal digitale pioniers een toolkit voor scholen. Wil je meedenken of heb je hulp nodig op jouw school? Laat hieronder je gegevens achter!

Houd me op de hoogte van de toolkit

Ik wil op de hoogte blijven van de toolkit voor smartphonevrije scholen. We gebruiken je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de toolkit en zullen ze nooit met derden delen.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/op-weg-naar-de-smartphonevrije-school/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/op-weg-naar-de-smartphonevrije-school/