Resultaten Open Cultuur Data Noord-Holland: meer erfgoed ontsloten

KL heeft samen met de Open State Foundation in het voorjaar van 2015 een nieuwe masterclass Open Cultuur Data georganiseerd die zich beperkte tot culturele instellingen uit Noord-Holland. Elf instellingen deelden informatie over auteursrecht, technologie, beleidsvorming en toeristische data met als doel het ontsluiten van cultuurdata.


16 juli 2015

Kennisland heeft samen met de Open State Foundation in het voorjaar van 2015 een nieuwe masterclass Open Cultuur Data georganiseerd++MasterclassesLees meer over de vorige edities van de Masterclass.. Deze masterclass beperkte zich tot culturele instellingen uit de provincie Noord-Holland. Elf instellingen deelden informatie over auteursrecht, technologie, beleidsvorming en toeristische data met als doel het ontsluiten van cultuurdata.

Nu de masterclass is afgelopen, willen we graag de Noord-Hollandse organisaties die het al gelukt is om data te openen in de schijnwerpers zetten. De deelnemers van de masterclass varieerden van Regionaal Archief Alkmaar, Het Noord-Hollands Archief tot het Marker Museum.

Een koets met paar en kinderen op de Middenweg in Heerhugowaard
Middenweg 196

Een koets met paar en kinderen op de Middenweg in Heerhugowaard

Maker: Regionaal Archief Alkmaar

Rechten:

Original

Download
Een koets met paar en kinderen op de Middenweg in Heerhugowaard.

De datasets die door de deelnemende instellingen volgens de principes van Open Cultuur Data zijn geopend, worden beschikbaar gesteld via de API van Open Cultuur Data, bereikbaar via search.opencultuurdata.nl.

De voordelen van data openen volgens deze principes is dat de data herbruikbaar is op een handige manier.De voordelen van data openen volgens deze principes is dat de data herbruikbaar is op een handige manier. De data kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens in andere archiefinstellingen te verbeteren, door app-bouwers, in het onderwijs of voor onderzoek.

Een negentiende-eeuwse gekalligrafeerde afbeelding van Alkmaar, inclusief kaart.

Een negentiende-eeuwse gekalligrafeerde afbeelding van Alkmaar, inclusief kaart

Maker: Witkamp, P.H.

Rechten:

Original

Download
Een negentiende-eeuwse gekalligrafeerde afbeelding van Alkmaar, inclusief kaart.

Meer dan mooie afbeeldingen

Erfgoed bestaat uit meer dan mooie afbeeldingen. Ook data die bijvoorbeeld handig is voor demografisch onderzoek in gemeenten behoort ertoe. Zo heeft het Noord-Hollands Archief een dataset beschikbaar gesteld die bestaat uit gegevens van de woningstaten++WoningstatenWoningstaten gaan bijvoorbeeld over de beroepen van bewoners van huizen. van onder andere de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort.

Verschillende deelnemers van de masterclass in 2015 werken nog aan het openen van hun data. Ze krijgen daarin begeleiding van de Open State Foundation. Houd Open Cultuur Data in de gaten voor updates over meer open data. Zo komt bijvoorbeeld de Atlas Maior van Blaeu uit het Westfries Archief binnenkort beschikbaar.

Ook aan de slag met open data als culturele instelling? We hebben de reader van 2015 (die per masterclass-editie geüpdatet en verbeterd wordt) beschikbaar gesteld. Neem voor vragen contact op met Lisette Kalshoven (lk@kl.nl) of Maarten Zeinstra (mz@kl.nl).

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/resultaten-open-cultuur-data-noord-holland-meer-erfgoed-ontsloten/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/resultaten-open-cultuur-data-noord-holland-meer-erfgoed-ontsloten/