Eerste Kennisland Social Innovation Safari groot succes!

De door teams aangedragen oplossingen voor de cases overtroffen alle verwachtingen.


  • Betrokken KL'ers
23 juli 2010

Van 11 tot 16 juli 2010 organiseerden we de eerste Kennisland Social Innovation Safari. Een week lang bezetten 27 social innovators de "Holland Room" bij Kennisland. De deelnemers kwamen uit heel Europa en vanuit verschillende disciplines. Onder begeleiding van Chris Sigaloff, Kwela Hermanns en Corline van Es bogen zij zich over 5 sociale vraagstukken, voor de Weekendschool, bewoners uit IJburg, EYE Film Institute, MixAcademy en Jeugdzorg Amsterdam.

Tomeloze inzet van de deelnemers
We zijn enorm trots op het talent en dankbaar voor de tomeloze inzet van onze deelnemers, afkomstig uit 12 verschillende landen met een waanzinnige diversiteit van dagelijkse werkzaamheden. Hun namen: Tage Skotvold, Mari Nilsen, Daniëlle Emans, Peter Kasbergen, Carolina Rubio, Hannah Aukes, Mylene Jonker, Tessa Houben, Alex Blei, Iker Sagasti Markina, Victor Wollaert, Anastasia Kalinina, Patrick Veenhoff, Karlijn Karsten, CJ Özer, Heleen Groenendijk, Noam Kostucki, Brock LeMieux, Bart Roosenboom, Saar Francken, Simon Rawlence, Thieu Besselink, Yomi Hitijahubessy, Christina Jordan, Betül Ellialtıoğlu Seçkin, Martijn van Loon en Nienke van Ruiten. Lees hier hun korte biografieën.

Zeer intensief programma
Onze inzet was een intensief programma aan te bieden dat het uiterste uit ons, de deelnemers, de opdrachtgevers en de week zou halen. Zie hier het recept:

Zondag: Kennis maken en WK voetbal kijken
Maandag: Een heuse safari door heel Amsterdam langs alle 5 de cases. Van Kennisland naar Vondelpark, via Jeugdzorg (west), naar IJburg, eindigend bij Mix Academy op het Rokin.
Dinsdag: Voorzitter Joeri van den Steenhoven over Kennisland, Chris en Kwela over methodes van innovatie. In de middag werken aan eerste voorstellen voor interventies, die dezelfde avond nog werden gepresenteerd aan een expertjury bestaande uit Rachel Feuchtwang (adviseur FPK), Kim Taylor (The New Motion), Clara Pels (adviseur op het gebied van Jeugdzorg), Thijs van Exel (adviseur Kennisland) en Joeri van den Steenhoven (voorzitter Kennisland). Voorzien van pittige, doch opbouwende feedback begonnen de deelnemers daarna aan een 24-uurs opdracht: Voltooi het ontwerp van je interventie en…… voer het u binnen 24 uur uit!
Woensdag: Interventies uitwerken en om 21:00u ontvangst bij Kennisland met ontspannende muziek, voetenbadjes en kaarslicht. Het harde werk werd beloond!
Donderdag: Tijd voor perfectionering aan de ontwerpen door middel van intervisie en focusgroepen. In de avond diner bij onze inspirerende nieuwe vrienden van de Groene Bocht
Vrijdag: Presentatie eindproducten tijdens een bruisend eindfeest. Pieter Hilhorst refelecteert.

Resultaten overtroffen verwachtingen
Tijdens de final event was de energie die de week had opgeleverd duidelijk te voelen in de ruimte. De resultaten overtroffen alle verwachtingen.

Case: Weekendschool
De Weekendschool vroeg om hulp bij het creëren van continuïteit voor hun groep alumni. De jongeren van de Weekendschool hadden zelf al ideeën over hoe ze dit wilden vormgeven, maar zochten ook naar een manier om het uit te voeren. Het Safari-team ontwierp daarop de Sunday Summit, en tijdens de Safari werd direct de kick-off bijeenkomst daarvan uitgevoerd. Daarnaast leverde het team een handleiding met een aantal extra aanbevelingen en een stappenplan voor de alumni. Het format voor de Sunday Summit is een logische voortzetting op de Weekendschool met een spreker, een durf-te- vragen-sessie en speed recruitement. Daarnaast werd gewerkt aan een onderling coaching-systeem en werd tijdens de eindpresentatie het eerste ontwerp gelanceerd van de nieuwe website van de Weekendschool.

Case: Jeugdzorg
Jeugdzorg zocht naar manieren om te innoveren zonder budget. Een complex probleem dat startte met een simpele interventie: Maak werknemers trots op hun werk. In de lift van het hoofdkantoor van Jeugdzorg werden posters opgehangen met daarop bijzondere verhalen van werknemers. Het Safari-team is nog in gesprek met Jeugdzorg om hier vervolg aan te geven.

Case: IJburg
De jongste buurt van Amsterdam, IJburg, kampt met een serieuze uitdaging: hoe zorgen ze ervoor dat kleine ondernemers hun hoofd boven water houden op het eiland? En hoe maak je een eenheid van de uiteenlopende sociale groepen? IJburg kreeg van het Safari-team een rebranding van de IJburglaan voorgeschoteld: Mijburg. Een platform waar burgers hun ideeën kunnen uiten en bottom up de IJburglaan leefbaarder maken. Gedurende de Safari-week was er al een bootzeil opgehangen in de IJburglaan waar bewoners hun wensen en ideeën over hun straat kwijt konden.

Case: EYE Film Instituut
EYE Film Instituut Amsterdam verhuist in 2011 naar Amsterdam Noord. Maar hoe zorg je ervoor dat de instelling integreert in de nieuwe omgeving? En dat de omringende bewoners meeprofiteren en vice versa? Het Safari-team organiseerde een blind date tussen filmmakers uit Noord en werknemers van het EYE Instituut. Daarnaast maakten zij een start aan een heuse documentaire over de verhuizing, in samenwerking met diezelfde filmmakers. Zie hier de trailer.

Case: Mix Academy
De Mix Academy, een particuliere kunstacademie in Amsterdam, zocht naar een balans tussen de ideologie van de school en een stevig businessmodel voor de toekomst. Gedurende een aantal pittige brainstormsessies met initiatiefnemer Ralph de Lange kwam het Safari-team met een uitgebreid voorstel met daarin verschillende businessmodellen waarbinnen het ideaal van ‘The True Self’ tot zijn recht komt.

Achteraf gepraat …
Allereerst nogmaals dank voor degenen die de cases hebben aangedragen: Jeugdzorg, Mixacademy, Linda Vosjan en Michiel Schaap als vertegenwoordigers van IJburg en Amvest, alumni en medewerkers van de Weekendschool en het EYE Instituut. Het getuigd van lef om een complex probleem toe te vertrouwen aan een groep creatieve geesten. Wij denken dat het hun vertrouwen meer dan waard was! De energie die de week opleverde bleef voor alle betrokkenen de volgende weken onderwerp van gesprek. Een week werken met multidisciplinair talent in teamverband aan sociale interventies geeft een hoop positieve power. Deelnemers en organisatoren gingen de vrijdagavond/zaterdagochtend naar huis met de overtuiging dat het mogelijk is om in korte tijd verandering te creëren. Dat is de grootste winst uit een week Safari: duurzame brandstof voor meer sociale innovatie! De blogposts van deelnemers Tage, Noam en Hannah getuigen daar ook van. Evenals de foto's van de week en de column van Pieter Hilhorst in de Volkskrant.

Experiment geslaagd. Een nieuw concept voor Kennisland en …. zeker voor herhaling vatbaar!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/safari-groot-succes/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/safari-groot-succes/