Schoolmakers winnen rechtszaak: Nieuwe school in Amsterdam-Noord komt er toch

Begin dit jaar tekenden schoolbesturen in Amsterdam-Noord bezwaar aan, voor het toelaten van initiatief ‘Klein Amsterdam’ tot het Amsterdamse scholenaanbod. De Raad van State oordeelde vorige week dat gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs de regels voor oprichting van een nieuwe school netjes hebben gevolgd. Dit betekent dat Klein Amsterdam alsnog mag starten.


header_img
Schoolmakers die doorgaan naar de Kraamkamer

De winnende schoolmakers van onderwijschallenge Onze Nieuwe School (op links Klein Amsterdam).

Maker: Kennisland

Rechten:

Original

Download
De winnende schoolmakers van onderwijschallenge Onze Nieuwe School (op links Klein Amsterdam).
16 oktober 2017

In het voorjaar van 2017 tekenden schoolbesturen in Amsterdam-Noord bezwaar aan tegen het ministerie van Onderwijs, voor het toelaten van initiatief ‘Klein Amsterdam’ tot het Amsterdamse scholenaanbod. De bestuurders vonden dat de toekenning niet volgens de regels was verlopen. Eerder schreven we al over hoe de vrijheid van het onderwijs ver te zoeken lijkt, als nieuwe initiatieven op deze manier worden geweerd van de scholenmarkt.

Klein Amsterdam was één van de winnende scholen in onderwijschallenge Onze Nieuwe School++Onze Nieuwe SchoolTijdens project Onze Nieuwe School kon iedereen een idee kon aandragen voor een nieuwe school of onderwijsvernieuwing in Amsterdam. Lees hier meer over het project. , die Kennisland in samenwerking met de Gemeente Amsterdam in 2015 organiseerde. Zij ontvingen een startsubsidie en begeleiding vanuit de gemeente om de school te kunnen starten.

De Raad van State oordeelde dat gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs de regels voor oprichting van een nieuwe school netjes hebben gevolgd. Dit betekent dat Klein Amsterdam alsnog mag starten. Met deze uitspraak van de rechtbank hebben de vernieuwers van Klein Amsterdam definitief een voet tussen de deur van de bestaande schoolmakers gekregen.Met deze uitspraak van de rechtbank hebben de vernieuwers van Klein Amsterdam definitief een voet tussen de deur van de bestaande schoolmakers gekregen. De rechtszaak heeft hen weliswaar een jaar vertraagd, maar zij gaan met goede moed verder. De verwachting is dat zij volgend schooljaar de deuren openen.

Lees meer over deze rechtszaak in dit artikel in Trouw, of in dit stuk in Parool.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/schoolmakers-winnen-rechtszaak-nieuwe-school-amsterdam-noord-komt-er-toch/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/schoolmakers-winnen-rechtszaak-nieuwe-school-amsterdam-noord-komt-er-toch/