Ontwikkelen, ontwerpen, uitproberen en opnieuw

Verslag Slimmernetwerk Café 18 juni 2013


  • Betrokken KL'ers
27 juni 2013

Op dinsdag 18 juni opende Slimmernetwerk de deuren van het derde Café van het jaar. Na Cafés over vraagstukverduidelijking en publieke waarden, maakten we dit keer een verdiepingsslag rond het thema uitproberen. Een nieuw element aan het middaggedeelte waren de expertsessies, of minimasterclasses. Sarah Schulman nam ons mee in de relatief nieuwe wereld van prototyping in het publieke domein. Jorrit de Jong verduidelijkte de theorie over publieke waarden, en liet ons zien hoe we daar in onze eigen werkzaamheden rekening mee kunnen houden. De boodschap is duidelijk: vernieuwing is leuk, juist wanneer je het zorgvuldig doet. Een duidelijk beeld van de verbetering die je wilt realiseren, goed uitgekiende casussen, de juiste mensen rond de tafel en eindelijk uitproberen en bijschaven.

Twee nieuwe Doetanks

Traditiegetrouw begon de ochtend met een vrije inloop. Meer dan veertig mensen kwamen bijeen om elkaar met verschillende doeleinden te ontmoeten. Bijvoorbeeld de Doetanks-in-opzet voor een eerste ontmoeting. ‘Hoe kunnen we leren van klachten?’ aangedragen door het CBR en ‘Hoe kunnen we leegstand van overheidsgebouwen tegengaan?’ van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) .

Het vernieuwersveld in het vizier

Een aantal partijen uit het vernieuwersveld, waaronder Slimmernetwerk, kwam samen om de laatste klap te geven op het ‘Mission Statement: Wij Publieke Vernieuwers’. De belangrijkste vraag was: hoe maken we dit statement beeldend en trekken we zoveel mogelijk mensen mee in de beweging? Daarnaast maakten we kennis met een paar nieuwe initiatieven: LinksRechts Service Design, 1dagniet, en de nieuwe eigenaar van het Thorbeckehuis. Dat belooft wat voor toekomstige samenwerking!

Prototyping

De slogan van het middagprogramma was ‘Let’s Give it a Try’. Met een opening van Sarah Schulman is een heel nieuwe kijk op het ontwerpen van interventies geboden.
Prototyping is haar codewoord. Ze maakte de vergelijking met het ontwikkelen van de Dyson stofzuiger. Als prototyping (ruim 5000 verschillende stofzuigers) zo belangrijk was om tot een van de meest succesvolle stofzuigers ooit te komen, zouden we daar dan niet wat meer gebruik van moeten maken bij het ontwerpen en uitvoeren van beleid? Sarah schetste een aantal belangrijke lessen voor het prototypen in het publieke domein. Door goed na te denken over de conversatie die je aangaat, waar je dat doet en met wie, ontwikkel je onschatbare kennis ten behoeve van het ontwerpen van de interventie. De presentatie van Sarah kun je hier nalezen. 

Publieke waarde

Jorrit de Jong gaf aan het begin van de sessie aan dat werk in de publieke sector zoveel mogelijk gericht moet zijn op het creëren van publieke waarde. Waarom wil je iets veranderen? Wat wil je oplossen? En hoe test je elke keer weer of je in de praktijk ook bereikt wat je hoopte te bereiken? Het zijn cruciale vragen die je beantwoord moet hebben om te kunnen besluiten of je met een vraagstuk, idee of oplossing aan de slag gaat. De concrete opdracht die Jorrit ons meegaf was: “Designing both a valuable practice and a strategic process”. De reflectie achteraf bleek pittig. Formuleren wat de toegevoegde waarde van je vraagstuk of interventie is, is een moeilijke opgave; iets wat we de komende tijd zeker vaker gaan doen. 

Tough Job, but rewarding and fun!

Jorrit zei het heel mooi: "innoveren betekent hobbels nemen en tegenslagen overwinnen." Want verandering roept ergens altijd tegendruk op. Vaak is nietsdoen voor anderen al voldoende om te voorkomen dat jij jouw idee kunt uitvoeren. Verbeteren en veranderen is iets wat we moeten doen, omdat het echt vanuit onszelf komt. Als we doorpakken en elkaar ondersteunen, komen we een heel eind verder. De komende tijd gaan de Doetanks de praktijk in om hun experimenten te ontwerpen en uit te voeren. Veel van de Doetankers hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een mandaat om dat te kunnen doen. Zij kunnen nu de belangrijkste en waarschijnlijk ook leukste fase inluiden: uitproberen is met beide benen in de modder staan, ontwikkelen, ontwerpen, uitproberen en herhalen, totdat we bereiken wat we willen!

Het volgende Slimmernetwerk Café is op 26 september 2013.
Het Grand Café zal plaatsvinden in oktober 2013!

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/slimmernetwerk-cafe-lets-give-it-a-try/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/slimmernetwerk-cafe-lets-give-it-a-try/