Social Innovation Meetup #4: ‘Veranderlabs’

De vierde editie stond in het teken van Lab2, het internationale ‘lab over labs’ dat Kennisland, Hivos en SIX samen organiseerden. 


  • Betrokken KL'ers
3 mei 2013

Social Innovation is een beweging die internationaal in opkomst is. Om dit ook in Nederland kracht bij te zetten organiseert SINN, een netwerk van vernieuwers, de Social Innovation Meet Up in Pakhuis de Zwijger. De vierde editie stond in het teken van Lab2, het internationale ‘lab over labs’ dat Kennisland, Hivos en SIX samen organiseerden. Op dit evenement kwamen 45 internationale gasten uit 15 landen bij elkaar om van elkaar te leren. 

Drie van deze gasten gaven een kijkje in de keuken van hun organisatie tijdens de drukbezochte avond in Pakhuis de Zwijger. Ruim 170 Nederlandse en internationale geïnteresseerden kwamen af op de mogelijkheid om hun eigen werk in een internationale context te plaatsen en inspiratie op te doen. Na een korte geschiedenisles over labs door Sarah Schulman (visiting scholar bij Kennisland) en een wereldwijde impressie van het thema 'sociale innovatie' (filmpje gemaakt door Metropolis), beet Daudi Were het spits af.

Daudi is project director bij Ushahidi in Kenia. Dit lab is ontstaan in de nasleep van de Keniaanse presidentsverkiezingen van 2008. Ushahidi ontwikkelt technologische oplossingen voor een transparante democratie. Vooral het door dit lab ontwikkelde model voor het monitoren van verkiezingen middels digitale maps is zeer succesvol in andere landen. Ushahidi is constant bezig zijn producten toegankelijker te maken voor een groot publiek. Om dit te bereiken is het volgens Daudi daarom zaak om je te omringen met anderen die even ‘restless’ zijn als jijzelf. 

Alternatieve methodes

Hierna volgde het vlammende verhaal van Marco Steinberg, medeoprichter van het Helsinki Design Lab. Hij liet het publiek kennismaken met hun HDL Studio Model. In dit model komt een multidisciplinair team bij elkaar om via verschillende werkvormen innovatie-oplossingen voor een specifiek maatschappelijk probleem te bedenken en uit te testen. Zij doen dit een week lang, zowel in een daarvoor ingericht lab, als op locatie. Marco ziet een lab dan ook voornamelijk als een platform waar mensen kunnen experimenteren met ‘oplossingen buiten de gevestigde dominante cultuur’. Een andere methode die op flinke aandacht van het publiek kon rekenen zijn de ‘Trojan Horses’. Dit zijn speciaal getrainde lab-werkers die in grote instanties gaan werken om het systeem van binnenuit te veranderen. Tip van Marco: “Talk of what the client wants, but give him secretly what he really needs. This is not a new product, but a completely new process, a way of working”.

Na deze twee spraakmakende verhalen was het helaas alweer tijd voor de laatste gast. Vanessa Timmer van One Earth in Canada vertelde over de noodzaak om wereldwijd samen te werken. Ze verwoordde kernachtig waarom we vanavond bij elkaar kwamen: “Social innovation requires that we connect with each other”. Ze sloot de avond af met enkele lessen die zij meenam uit Lab2. Volgens haar is één van de belangrijkste krachten achter innovatie iets doen waar jij enthousiast over bent. Verder moeten we onze ogen open houden voor het onverwachtse, omdat complexe systemen onverwachte wendingen nemen. Wij moeten ons daar flexibel in opstellen. 

Met dat enthousiasme zit het deze avond wel goed. Deze editie van de Social Innovation Meetup geeft duidelijk stof tot nadenken. Houd de website in de gaten voor de volgende bijeenkomst.

Meer weten, meedoen?

LinkedIn

Facebook

www.socialeinnovatie.net

idee@socialeinnovatie.net

Lees ook dit uitgebreide verslag van de bijeenkomst

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/social-innovation-meetup-4-veranderlabs/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/social-innovation-meetup-4-veranderlabs/