Vaarwel Belgen, welkom Geniale Overheid (GOV)

Samen met het CGS (het Center for Government Studies van de Universiteit Leiden/Campus Den Haag) start KL het project Geniale Overheid (GOV).


8 juli 2005

Samen met het CGS (Center for Government Studies (CGS in goed Nederlands) van de Universiteit Leiden/Campus Den Haag) start KL het project Geniale Overheid (GOV). GOV komt niet uit het niets, maar is de volgende ambitieuze stap na de initiatiefgroep www.belgendoenhetbeter.nl. Met de ‘Functioneringsgesprekken‘ hebben is het project afgerond.

Twee jaar geleden was het doel van de belgen om te laten zien dat de overheid slimmer, beter en goedkoper kan. Dat is nog steeds zo, dus het is tijd voor een nieuwe impuls. We doen dat met GOV op een aantal manieren. Allereerst via de GOV-brigade. Met de GOV-brigade gaan we op verzoek van organisaties kijken hoe het slimmer, beter en goedkoper kan. We hanteren daarbij altijd het perspectief van de klant van de organisatie, zodat glashelder wordt waar de klant gek van wordt. Verder gaan we eens per jaar een prijs uitrijken voor de meest geniale overheidsinstelling van Nederland. Want er gaan ook dingen echt goed in Nederland, ondanks de beeldvorming in de media. De werktitel voor die prijs is Het Gouden Snoeimes. Een derde onderdeel van het project is dat we in maart 2007 onze lessen van de Belgen en GOV aan zullen bieden aan de lijsttrekkers van de grote politieke partijen, om ook voor het volgende kabinet zoveel aandacht te vragen voor het belang van een supergoed georganiseerd overheid. En tenslotte: voor hemeltergende gevallen is er het Kafka-team, dat erop uit trekt om bureaucratische misstanden zichtbaar te maken en met praktische oplossingen te komen.

Na de zomer gaan we van start met de eerste GOV-brigades. Voor wie zo lang niet kan wachten hebben we een boektip: Public Management Reform van Pollitt & Bouckaert.

Als je geinteresseerd bent in het GOV-project kun je contact opnemen met Joeri van de Steenhoven.

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/vaarwel-belgen-welkom-geniale-overheid-gov/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/vaarwel-belgen-welkom-geniale-overheid-gov/