You can fix copyright! Reageer nu op de EU-consultatie

Alleen als burgers en professionals duidelijk van zich laten horen kunnen wij voorkomen dat de auteursrechtelijk regels verder aangescherpt worden en zo toegang tot kennis en cultuur onnodig beperken. 


  • Betrokken KL'ers
17 januari 2014

Zoals hier eerder vermeld is de Europese Commissie een consultatie over een herziening van de auteursrechtelijke regels in Europa gestart. Iedereen kan reageren op deze consultatie tot en met 5 februari. De Europese Commissie heeft aangegeven dat de antwoorden als input gebruikt zullen worden voor het opstellen van voorstellen voor een aanpassing van de auteurswet. Dit komt slechts enkele keren in een mensenleven voor en het is dus van groot belang dat er niet alleen reacties van belangenbehartigers van rechthebbenden en distributeurs ingestuurd worden, maar dat er ook een duidelijk geluid vanuit de samenleving komt. 

Alleen als burgers en professionals duidelijk van zich laten horen kunnen wij voorkomen dat de auteursrechtelijk regels verder aangescherpt worden en zo toegang tot kennis en cultuur onnodig beperken. 

Reageer op de consultatie: www.youcan.fixcopyright.eu

Kennisland heeft samen met een groot aantal andere Europese organisaties een tool ontwikkeld die burgers en professionals helpt bij het reageren op de consultatie: youcan.fixcopyright.eu. Ons uitgangspunt hiervoor is een hervorming van de auteursrechtelijke regels die leidt tot meer toegang tot cultuur en informatie, en meer flexibiliteit biedt voor innovative diensten en producten.

Via de youcan.fixcopyright.eu-tool is het mogelijk om op basis van een aantal verschillende personas (online gebruikers, ouders, docenten/onderzoekers, freelancers/ondernemers, erfgoedprofessionals, bloggers/remixers, mensen met een beperking en rechthebbenden) een subset van de 80 vragen uit de consultatie te selecteren. Zo wordt het eenvoudiger en overzichtelijker om op de consultatie te reageren. Voor de geselecteerde vragen biedt de site uitleg en suggesties voor antwoorden.

Wil je ook auteursrecht dat toegang tot cultuur en kennis bevordert, dat mensen in staat stelt om online samen te werken en dat innovative diensten en producten mogelijk maakt? Reageer dan vandaag nog op de consultatie! (en vergeet niet om je vrienden en collega’s op deze mogelijkheid te attenderen)

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/nieuws/you-can-fix-copyright-reageer-nu-op-de-eu-consultatie/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/nieuws/you-can-fix-copyright-reageer-nu-op-de-eu-consultatie/