#3 MW2009: cloud computing, API’s, screen scraping en GIS voor museumcontent

    1 juni 2010

    Om veel redenen is ArtBabble ‘Play Art Loud’ een innovatief videoplatform te noemen. Niet alleen omdat meerdere museuminstellingen hierop samenwerken aan het produceren van video over kunst, omdat gewerkt wordt met Creative Commons en open source software (Drupal), maar ook en vooral omdat het platform gebruik maakt van Amazons cloud computing, wat zoveel inhoudt als dat je als museum computerkracht inkoopt bij Amazon om je website op te laten draaien in plaats van op je eigen servers. Charles Moad, een van de ontwikkelaars van het IMA gaf in zijn presentatie inzicht in voors en tegens om met hiermee te werken. Het is kostenefficiënt, maar integreert slecht met bestaande backup systemen van archieven. Psychologisch is het ook wel een drempel om je content op een externe cloud server te laten draaien!

    mashup

    Flickr and Google Streetview mashup Tyrell collection Powerhouse museum.

    State of the art is na dit congres ook definitief het gebruik van API’s, waardoor content makkelijk op andere plekken (websites, applicaties) hergebruikt kan worden. Meerdere sessies waren hieraan gewijd. Brian Kelly, Richard Morgan van V&A benadrukten het belang en Museum Pipes en de mashup van Paul Hagon voor het Powerhouse museum laten de kracht van deze technologie zien. Nadat het Brooklyn Museum begonnen is met API’s zullen dit jaar denk ik nog velen gaan volgen. Onder andere ook het Open Beelden platform, dat binnen Beelden voor de Toekomst ontwikkeld wordt.

    Maar, op dit moment wordt er in de sector nauwelijks met API’s e.d. gewerkt. Een intrigerende kwestie die door Dan Zambioni (Box UK) in zijn gedurfde presentatie Hoard.it Stealing your data aangekaart werd, is die van toegang. Musea en culturele instellingen over de hele wereld digitaliseren miljoenen objecten en zetten deze online. Al deze objecten hebben een (inhoudelijke) relatie tot elkaar, maar als gebruiker kun je deze objecten niet samen op Google vinden. Het project Hoard.it, waarin museum content ge-“screen scraped” wordt, daagt dit op brutale wijze uit. In Hoard.it wordt zonder samen te werken met musea, data over museumobjecten (nu zo’n 70.000) die al online gepubliceerd zijn, gebruikt, doorzoekbaar en voor hergebruik (o.a. UK Museums on the Web 2008 Hack Day en http://hoard.it/labs) beschikbaar gesteld. Zambioni stelde de werkelijke waarde van projecten als Europeana ter discussie en stelde dat musea met al hun expertise hun waarde beter ergens anders kunnen toevoegen.

    Tenslotte zijn geo en GIS (Geographic Information Systems) applicaties ook een definitieve must voor musea en erfgoedinstellingen met een online strategie. Megan Heckert (Avencia, USA) gaf een mooie presentatie over het Philly History (ontsluiting van 2 miljoen foto’) project en het Philadelphia Mural Arts Program (online collectie muurschilderingen) waarin door het gebruik van GIS, mobiele applicaties, RSS en geoRSS, integratie met Google Streetview en GoogleEarth een breder publiek online aangesproken kon worden. Aaron Straup (Flickr) liet ons zien hoe Flickr, de grootste fotowebsite van de wereld, omgaat met geotagging. De meeste foto’s zijn door de community zelf gegeotagt – in totaal nu circa 100 miljoen. Hij liet zien hoe met Clustr op basis van de gegeodateerde foto’s representaties van plaatsen gemaakt kunnen worden. Die weer interessante patronen en filosofische vragen over ‘plaats’ opriep.

    Lees het verslag van MW 2009 hier verder:
    #1 Museums and the Web 2009: innovatie in het hart van de Midwest
    #2 MW2009: Organisatieverandering: the digital, analogue and visceral
    #4 MW2009 Social media en open (business) modellen

    Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/3-mw2009-cloud-computing-apis-screen-scraping-en-gis-voor-museumc/

    This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/3-mw2009-cloud-computing-apis-screen-scraping-en-gis-voor-museumc/