Bulgaars hof stelt blogger in gelijk

6 januari 2010

Het Bulgaarse hof heeft blogger Elenko Elenkov in het gelijk gesteld inzake inbreuk op zijn werk met CC-by-sa licentie. De Bulgaarse krant ’24 hours’ heeft een foto van de blogger onrechtmatig gebruikt op haar cover, aldus het hof.

Het is de niet de eerste keer dat een rechtbank een gebruiker van een CC licentie in het gelijk stelt heeft. De eerste keer was in Amsterdam in de zaak Curry vs Weekend.

Goed nieuws omdat het aantoont dat Creative Commons licenties inderdaad een effectief instrument zijn om sommige rechten vrij te geven en tegelijkertijd andere rechten (zoals commercieel gebruik door derden) voor te behouden. Hoewel het gebruik van Creative Commons licenties niet op voorhand beschermt tegen misbruik, blijken de licenties in ieder geval een degelijk instrument om bij de rechter tegen misbruik van gelicenseerde werken op te komen.

Lees hier meer over de zaak die Elenkov aanspande, andere internationale voorbeelden zijn hier te vinden.

Auteur: Joanne van den Eijnden
 

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/bulgaars-hof-stelt-blogger-in-gelijk/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/bulgaars-hof-stelt-blogger-in-gelijk/