Digitaal verhaal voor erfgoed digitaal
Met de subsidieregeling Digitaliseren met Beleid helpt de overheid erfgoedinstellingen met het digitaliseren en ontsluiten van hun collectie. Op 24 mei organiseerde Senter Novem bij het Instituut voor Beeld en Geluid het evenement Digitaal Verhaal om erfoedinstellingen over deze regeling te informeren en te inspireren. Een van de interessantste initiatieven was ‘De Erfgenamen’, een samenwerking tussen creatief bureau Tinker en Anno. Samen willen ze een platform creëren dat als inspiratiebron van erfgoed en erfgoedbeleving wil gaan dienen.
Achtergrond regeling
Veel regionale publieke en particuliere archieven waren vanuit alle hoeken van het land op Digitaal Verhaal afgekomen, wat nog eens duidelijk maakte dat ieder zichzelf respecterend archief hier mee bezig is. Het ministerie van OC&W heeft 4 miljoen gereserveerd voor de subsidieregeling. Per videoboodschap, toepasselijk ontsloten in een van de bioscoopzalen van Beeld en Geluid, wenste minister Plasterk (OC&W) de deelnemers veel succes met de aanvraag.
Opgedane kennis en ervaring van erfgoedinstellingen waaronder het Teylers museum, initiatieven eind jaren ‘90 van Snelnet, Delay TV, Video over IP pro voor het onderwijs, NAA in de klas werden gedeeld met de participanten.
Inspiratie
Inspiratie moest komen van innovatieve applicaties waarvan de meesten op mij in ieder geval niet heel veel indruk maakten. Een collaboratieve interactie met een Powerpoint is niet state of the art, creating by humming (computer herkent melodietjes die je inzingt) ook niet. Zie bijvoorbeeld wat kunstenaar Scrambled Hacks met humming allemaal kan.
Interessant initiatief was De Erfgenamen, een samenwerking tussen creatief bureau Tinker en Anno. Samen willen ze een platform creëren dat als inspiratiebron van erfgoed en erfgoedbeleving wil gaan dienen. De bedoeling is dat iedereen hier referentieprojecten op kan zetten van (internationale) erfgoedinstellingen die van hun collectie een beleving gemaakt hebben met respect voor het erfgoed zelf. Projecten kunnen beschreven en beoordeeld worden op kritische succesfactoren, het kostenplaatje etc. Het beoogt een community te worden waar (vooral) erfgoedinstellingen wat inspiratie op kunnen doen.
Het publiek was helaas gematigd geïnteresseerd en de meest prangende vraag was eigenlijk of er niet ook iets over digitalisering en contextualisering op kon. Niet geheel onterecht is dit het grootste zorgpunt van erfgoedinstellingen. Maar laten we vooral ook onze bijdrage leveren aan het (nog te lanceren) platform De Erfgenamen!