Duitsland stemt tegen omstreden software wet

6 januari 2010

Minister Brinkhorst van Economische Zaken gaat deze week een omstreden Europese richtlijn ondersteunen die software patenten mogelijk moet maken. Dit terwijl de eigen fractieleden in de Europese raad van D66 tegen de wet zijn, omdat deze het schrijven van software erg moeilijk kan maken. Vorig jaar heeft het Europarlement juist verschillende amendementen aangenomen tegen softwarepatenten.

De Duitsers gaan tegen stemmen. De Duitse minister van Justitie Elmar Hucko zei dit een verklaring uitgesproken tegen demonstranten. “Op geen enkele manier willen we Amerikaanse procedures in de EU. Een patent moet een ”eerlijke” beloning zijn voor een bona fide uitvinding, en op geen manier en niet misbruikt worden als een strategie om concurrenten op een achterstand te zetten.” aldus Hucko.

Met het grootse lid van de EU tegen de software patenten, en protesten in veel andere landen tegen de patenten (waaronder een lobby van Franse IT leiders) wordt de kans steeds groter dan de raad vandaag of morgen tegen stemt.

In verschillende landen is de afgelopen maanden geprotesteerd tegen de voorgenomen wet. Op vrijdag waren ongeveer zeventig demonstranten bijeen gekomen in Den Haag om een petitie aan te beiden met 11.000 handtekeningen tegen de voorgenomen wet. De SP ondersteunt inmiddels het protest tegen de wet.

Meer over software patenten bij de Vereniging voor een Vrije Informatie-infrastructuur en bij de belgische site softwarepatenten.be.

Auteur: Geert Wissink

Publicatiedatum: 17 mei 2004

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/duitsland-stemt-tegen-omstreden-software-wet/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/duitsland-stemt-tegen-omstreden-software-wet/