eDemocracy ‘Unconference’ Berlin in August
Auteur: Lobke van der Meulen
Afgelopen maandag en dinsdag heb ik in Berlijn deelgenomen aan de eDemocracy ‘Unconference‘, georganiseerd door (o.a.) Christoph Dowe (politik-digital.de) en Tom Steinberg (MySociety.org). Christoph en Tom hebben de laatste jaren veel conferenties bezocht, waar gesproken werd over eDemocracy, maar daar ontbraken steevast de ‘mensen die het doen’. Die een goed project hebben opgezet. Vandaar dat zij nu eens met een kleine groep ‘practitioners’ uit heel Europa wilden kijken wat er nu eigenlijk voor eDemocracyprojecten bestaan en hoe er in de verschillende landen over gedacht wordt.
Na een eerste kennismaking op het balkon van het kantoor van Politik-digital.de (met uitzicht over het centrum van de stad), zijn we beide dagen te gast geweest bij de Hertie School of Governance (gevestigd in het voormalige gebouw van de ‘Statsrat van de DDR). De groep was zeer divers, variërend van een parlementslid uit Estland tot een in London werkende Nieuw-Zeelander die in zijn vrije tijd een aantal eDemocracyprojecten heeft opgezet. Het was erg leuk om te zien wat voor projecten er buiten Nederland bestaan en vooral hoe iedereen tegen eDemocracy aankijkt.
Opvallend was dat er binnen de groep in principe geen grote onenigheid bestaat over wat eDemocracy nu eigenlijk is en het belang van dit soort initiatieven. Natuurlijk verschillende de bestaande projecten van land tot land. Groot Brittanië heeft nu eenmaal een ander politiek systeem en een andere geschiedenis dan Roemenië. Maar iedereen was het erover eens dat eDemocracy sites makkelijk toegankelijk en overzichtelijk moeten zijn. En dat het maar één van de manieren is om burgers te betrekken, offline activiteiten blijven onveranderlijk belangrijk. Daarnaast kun je via internet snel een grote groep mensen raadplegen.
Als Kennislander heb ik natuurlijk ook verteld over Digitale Pioniers. Christoph en Tom zijn grote fan van Digtale Pioniers. Wat de andere deelnemers opvallend vonden, is dat de overheid in Nederland bereid is om te betalen om een andere partij mooie projecten te laten opsporen en begeleiden. ‘Normaal’ sponsort een overheid iemand die een project opzet of ze zetten hun eigen project op. Op de eDemocracy bijeenkomst heeft de Nederlandse overheid met deze andere houding in ieder geval een pluspunt gescoord!
Voor een uitgebreid verslag van de eDemocracy Unconference Berlin in August, weliswaar in Duits, zie hier.