Het einde van Tien besloot de Kijker

    6 januari 2010

    Talpa/Tien is niet meer. Stiekem kwamen alle Talpa-celebs in de avond van 18 augustus bij elkaar om terug te blikken. Het was precies 2 jaar na de met veel bombarie gelanceerde zender van John de Mol. Symbolisch trok de kijker in de persoon van Gouden Kooi- Jaap letterlijk de stekker eruit: “Is toch facking nie normaal!”. Wat ging er mis?

    De feiten

    Per ongeluk zapte ik ouderwets op mijn Mediacentre in op het historische moment. Live vanuit de tuin van succesprogramma De Gouden Kooi brachten de overgebleven iconen van Tien een laatste groet aan het geesteskind van John. Onder genot van een glas champagne een zelfanalyse die het artikel in de Story even vooruit was.

    Tegenvallende kijkcijfers en een marktaandeel van 8 a 9 % in plaats van de gehoopte 10%. Dat was de reden om de tent te sluiten. Kijkcijferkanon Jack Spijkerman maakte zijn belofte niet waar, Hennie Huisman en Andre van Duin herrezen niet uit hun as, de reclame die het voetbal verpestte, het te vernieuwende nieuwsformat van NSE, waar stond dat Talpa tekentje nou voor? … Het poenerige en hoogmoedige imago van de zender dat de Nederlandse kijker niet pikte.

    Kijkcijfer is koning

    Ironischer kan het eigenlijk niet. Tien deed er alles aan om van de kijker te zijn, maar werd door deze zelfde kijker keihard afgerekend. Nog voordat het 5-jarenplan van John volbracht kon worden.

    Via de sms won Koen Jansen uit Tilburg uit de 30.000 inzendingen de wedstrijd die uitgeschreven werd om de naam van de zender te bepalen. Het format Big Brother waarin de gewone man Sterdom kon bereiken werd heruitgevonden met De Gouden Kooi. Er werd geinvesteerd in drama omdat de kijker niet aan zijn trekken kwam. Talpa op Tien omdat je het anders niet op je afstandsbediening kan vinden.

    Stank voor dank, de kijker keek niet. Zoals zus Linda de vraag van Daphne met een strak gezicht bevestigt: “Ja, de kijker heeft altijd gelijk”. Openhartig vertelt Beau: “Steeds weer dachten we dat we uit de dip waren, maar dat gebeurde niet”.

    De erven van de Mol

    De zoveelste investering in het Nederlandse medialandschap mocht publiekelijk misschien een mislukking zijn, voor het Hilversumse was alle commotie niet slecht. De gevestigde orde zweette peentjes. Niet alleen waren Gooise Vrouwen en Van Speijk echte kwaliteitsseries waar veel mensen naar keken. Opvallend was dat Talpa een magneet was voor jonge mensen in de mediasector. Als je ’s ochtends de trein uitliep in Hilversum-Noord kon je er de klok op gelijk stellen: de jonkies rechtsaf naar Talpa, de rest rechtdoor.

    Talpa producties gaat door. De trouwe iconen worden in de gelegenheid gesteld om iets ander op te pakken (Guinee met Voetbal Insite op RTL 7), ontslagen werknemers een royale regeling. De succesprogramma’s gaan naar RTL en John de Mol zou zijn entrepreneurschap verloochenen als hij niet met iets nieuws terug komt. Een ding moet gezegd worden, het zou lef geweest zijn als de laatste avond Tien in stijl afgesloten was. Waar was het media circus? Op de blog van de site voor Talpa fans las ik nota bene de vraag waar de laatste uitzending nou bekeken kon worden. Hopelijk geeft John het niet op!

    Toekomstbeeld

    Twee vragen resten mij:

    • Hoe kwam het dat De Mol in 2 jaar tijd 8% marktaandeel wist te verwerven?
    • Waarom wist hij niet meer dan 8% aan zich te binden?

    Ik nodig iedereen uit hier een reactie te posten om meer inzicht te krijgen in het fenomeen Talpa.

    Laatste uitzending Talpa/Tien te zien op YouTube.

    Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/het-einde-van-tien-besloot-de-kijker/

    This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/het-einde-van-tien-besloot-de-kijker/