IJs gebroken tussen Creative Commons en collectieve beheersorganisaties

  6 januari 2010

  Zoals verwacht, is in navolging van het pilotproject van Creative Commons Nederland en Buma/Stemra nu ook in andere Europese landen beweging gekomen in de verhouding tussen Creative Commons en collectieve beheersorganisaties.

  Afgelopen week meldde de Deense collectieve beheersorganisatie voor muziekauteurs KODA, dat zij vanaf nu toestaat dat haar leden werken verspreiden onder een Creative Commons-licentie. In grote lijnen volgt KODA hiermee de afspraken tussen Creative Commons Nederland en Buma/Stemra op: Leden mogen hun werken onder licenties verspreiden die enkel niet-commercieel gebruik toestaan. In het geval van commercieel gebruik van deze werken (zoals gebruik door radio, televisie of in de horeca) blijven de collectieve beheersorganisaties voor hun leden royalty’s innen.

  Een belangrijk verschil met de regeling in Nederland is dat het in Denemarken niet meer om een tijdelijk pilotproject gaat, maar om een structurele regeling. Het lijkt alsof met deze pilot in Nederland het ijs tussen CC en de collectieve beheersorganisaties gebroken is.

  Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe regeling in Denemarken heeft het in elektronische muziek gespecialiseerde Deense label Urlyd zijn eerste onder CC gelicenseerde CD/DVD uitgebracht. ‘Small Arm of Sea’ van de zangeres Tone is in Denemarken zowel als CD in platenwinkels en als gratis download op de website van het label beschikbaar.

  Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/ijs-gebroken-tussen-creative-commons-en-collectieve-beheersorgani/

  This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/ijs-gebroken-tussen-creative-commons-en-collectieve-beheersorgani/