Medialab Europe sluit deuren

4 januari 2010

Het Medialab Europe in Dublin sluit de deuren. Dit meldt Emerce in haar online editie. Onenigheid tussen de de aandeelhouders MIT en de Ierse overheid ligt eraan ten grondslag. In de afgelopen jaren is het Medialab uitgegroeid tot een paradepaardje van de Europese onderzoekswereld en een symbool van een vruchbare samenwerking tussen MIT en de (Ierse) overheid, die er namelijk 35 miljoen euro in investeerde. Nu is het geld op en sluit het lab haar deuren.

Helaas, want er kwam veel moois uit Dublin. Twee jaar geleden waren projecten zoals Habitat en Iso-phone van de onderzoeksgroep Human Connectedness ware blikvangers van de E-Culture Fair in Amsterdam. Nederlandse wethouders en ICT-ambtenaren bezochten het Medialab tijdens de Stedenlink Studiereis. Tijdens de 2004 Prix Ars Electronica in Oostenrijk vielen enkele projecten in de prijzen, en deze zomer was een showcase van projecten te zien in het WTC te Amsterdam in samenwerking met het ANMI.

Het lab zou binnen vier jaar op eigen benen moeten staan, maar dat bleek niet haalbaar. De regering was gevraagd om 10 miljoen euro. Wellicht ligt hier een mooie kans voor het grijpen om het Nederlandse onderzoek een impuls te geven?

Auteur: Geert Wissink

Deze tekst heeft een Creative Commons Naamsvermelding-licentie (CC BY) en is gekopieerd van de Kennisland-website. Ga voor de volledige versie met afbeeldingen, streamers en noten naar https://www.kl.nl/opinie/medialab-europe-sluit-deuren/

This text has a Creative Commons Attribution License (CC BY) and has been copied from the Kennisland website. For a full version with images, streamers and notes go to https://www.kl.nl/opinie/medialab-europe-sluit-deuren/